Graven bewaren om ­historische waarde

7-6-2018 door: Redactie
Een graf bewaren om te voorkomen dat er lege plekken op kerkhoven ontstaan en om ervoor te zorgen dat een stukje geschiedenis bewaard blijft. Dat is wat historici vragen aan verschillende kerkclusters in Noord-Limburg, waaronder de Vincentiusparochie in Peel en Maas. Dat kerkbestuur overweegt nu om de grafrechten van graven die ouder zijn dan 30 jaar te verlengen zonder betaling, onder de voorwaarde dat de familie het graf blijft onderhouden.

Begin dit jaar stuurde de Historische Kring Grubbenvorst-Lottum een brief aan diverse kerkfederaties en parochies uit de regio Horst, Venray en Peel en Maas, waaronder de Vincentiusparochie (Helden, Panningen, Egchel, Beringe, Koningslust en Meijel) en Cluster MKBE (Maasbree, Kessel, Baarlo en Kessel-Eik).

Stop met ruimen van graven

In de gemeente Horst aan de Maas zouden graven worden geruimd op het gemeentelijke Grubbenvorster kerkhof. De historische kring in het dorp gaf aan zich zorgen te maken over de toekomst van de begraafplaatsen in de regio en besloot in januari een brief te sturen. Het ruimen van graven betekent volgens de organisatie dat er steeds meer lege plekken op kerkhoven ontstaan, omdat er tegelijkertijd vaker wordt gekozen voor crematie. Daarnaast vertellen graven “de geschiedenis van een parochie of dorp en verwijzen [ze] naar mensen die ooit in het dorp of de streek hebben geleefd”. In haar brief roept de groep historici de kerkclusters en parochies op per direct te stoppen met het ruimen van graven.

“Het zijn stuk voor stuk culturele en historische monumentjes”, vertelt Sraar Voesten van de Historische Kring Grubbenvorst-Lottum. “Ruimen is daarom zonde. Dan verwijder je een stukje historie. De laatste jaren zie je overal dat er enorm veel geruimd wordt. Zo veel was het nog niet eerder. Het lijkt wel een moderne beeldenstorm.”

Respect voor de doden

Volgens de kring blijft er meer dan genoeg ruimte op kerkhoven over voor nieuwe graven, wanneer oude graven blijven liggen. Ook vindt zij het ‘niet kies’ om over de rug van overledenen nog geld aan nabestaanden te vragen, wanneer er opnieuw grafrechten betaald moeten worden. ‘Respect voor de doden duurt dus maximaal twintig jaar, tenzij er betaald wordt’, schrijft de kring in haar brief. Voesten begrijpt niet waarom graven niet gewoon bewaard kunnen worden, wanneer de rechten aflopen. “Want een leeg en geruimd graf onderhouden kost de parochie toch ook geld?”, vraagt hij zich af.

Volgens Frans Bruijnen, die kerkhofzaken regelt binnen het Vincentiuscluster, is het niet enkel een geldkwestie. “Niet bij het kerkbestuur en ook niet bij de families van de betreffende graven”, laat hij weten. “Als je aan de ene familie geld vraagt voor grafrechtenverlenging, dan kun je aan een andere familie niet toezeggen dat er niet geruimd zal worden na het verlopen van de grafrechten. Dan betaalt in de toekomst niemand meer, want het graf wordt immers toch niet geruimd.” Vaak wordt er volgens Bruijnen namelijk voor crematie of het ruimen van graven gekozen, zodat de nabestaanden niet meer belast zijn met het onderhoud. “En niet vanwege de kosten van de grafrechten”, vertelt hij.

In toekomst verlengen zonder betaling

Het huidige beleid bij Vincentius is dat lege plekken op begraafplaatsen in het cluster worden opgevuld met groene struiken, om te voorkomen dat er kale zandplekken ontstaan. Het kerkbestuur overweegt nu om de rechthebbende families van graven die langer dan 30 jaar bestaan en waarvoor grafrechten zijn betaald, de keuze voor te leggen om te verlengen zonder betaling. “Maar met de toezegging van de familie om het onderhoud van het graf te blijven doen, zonder dat er nog iemand bij wordt begraven”, aldus Bruijnen. Voesten hoopt dat hij er, samen met de clusters, uiteindelijk uitkomt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie