‘Helden is soms net een racebaan’

1-2-2018 door: Redactie
“Waarom heeft ieder dorp in onze gemeente een ‘veilige’ dorpskern en kampen wij al jarenlang met een snelweg waar schoolkinderen oversteken, mensen fietsen en wandelen en waar terrassen aan gelegen zijn?” Dat vroeg Frank van Meegen, eigenaar van eetcafé De Zoes zich op Facebook af nadat er op zaterdag 27 januari voor de tweede keer in korte tijd een ongeluk plaatsvond op de Molenstraat in Helden.
maskTop
‘Helden is soms net een racebaan’
maskBottom

Van Meegen zette het op Facebook nadat op zaterdag 27 januari rond 15.45 uur een auto tegen een stilstaande auto die naast de weg geparkeerd was, botste en over de kop vloog. De bestuurster van de auto en haar hond konden ongeschonden uit het voertuig worden gehaald. In december reed een auto het terras van De Zoes op. “En tussendoor is er nog een auto uit de bocht gevlogen op rotonde Antiek aan het einde van de Molenstraat”, vertelt Van Meegen. “De verkeerssituatie in Helden is gewoon dramatisch op het moment.”

Het probleem is volgens Van Meegen dat de wegen die door Helden lopen als snelweg gebruikt worden. “Overal in Peel en Maas hebben de kernen mooi centra die afgesloten zijn voor het verkeer of waar je langzaam moet rijden. Behalve in Helden. Hier kun je op volle snelheid doorheen rijden. Daarnaast komen er dagelijks grote aantallen vrachtwagen en tractors door het dorp. Het is levensgevaarlijk voor fietsers en wandelaars. Het is zo dat er vaak auto’s langs de Molenstraat staan, ook van gasten van mij, maar ik ben blij dat die wagens er staan. Dat zorgt er nog een beetje voor dat het verkeer afremt. Anders was het echt een racebaan.”

Wat Van Meegen vooral dwars zit, is het feit dat er niks gebeurt. De kroeg­eigenaar kaartte het probleem naar eigen zeggen al verschillende keren bij de gemeente aan, maar kreeg nul op het rekest. “De gemeente geeft dan steeds aan dat het een provinciale weg is en dat zij er niets aan kunnen veranderen. Moeten er dan eerst doden of ernstig gewonden vallen, voordat er iets gebeurt?” Van Meegen zou graag een 30-kilometerzone zien in het centrum van heel Helden, dus ook het Mariaplein, waar vracht- en landbouwverkeer geweerd wordt.

De verkeerssituatie is één van de onderdelen die aan bod komen bij het centrumplan waar het Dörper Overleg mee bezig is, zo geeft voorzitter van het overleg, Peter Kurvers, aan. “Het is lastig, omdat het een provinciale weg is, maar we hebben voorstellen en ideeën om de snelheid te verlagen op de wegen.” Het centrumplan wordt op maandag 19 februari gepresenteerd in gemeenschapshuis Kerkeböske. CDA-raadslid Rob Wanten stelde tijdens de raadsvergadering op dinsdag 30 januari vragen aan het College van B&W over de snelheid op de Molenstraat.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie