‘Hoe kan zo’n duur plan worden voorgesteld?’

18-1-2018 door: Redactie
Het herinrichtingsplan voor het gebied rondom het Huis van de Gemeente in Panningen dat de voorkeur heeft van omwonenden en ondernemers in het dorp, is veel te duur en schept valse verwachtingen. Dat zei de gemeenteraad van Peel en Maas tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 januari. De wethouder is van mening dat het plan voldoet aan het door de raad gestelde kader. Op dinsdag 30 januari moet de raad een besluit nemen.
maskTop
‘Hoe kan zo’n duur plan worden voorgesteld?’
maskBottom

Hoewel veel raadsleden aangaven het een mooi plan te vinden, waar groen meer ruimte krijgt, het aanzicht van het Huis van de Gemeente en de omgeving een mooiere aanblik krijgt en er een aantal parkeerplaatsen bij komt, is het met een kostenpost van 2,2 miljoen euro wel erg duur naar hun smaak. Er was een budget vastgesteld van 1,1 miljoen voor het hele plan.

“Hoe kunnen we dit verantwoorden tegenover andere kernen?”, vroeg raadslid Tiny Valckx van Lokaal Peel&Maas zich hardop af. Fred Peeters van PvdA/GroenLinks is van mening dat “met dat geld ook andere dingen kunnen worden gedaan.” “Het is de vraag of je dit in één centrumplan wil stoppen”, aldus Peeters.

In november werden drie ontwerpen gepresenteerd voor de invulling van het gebied rond het gemeentehuis in Panningen. Twee van de drie ontwerpen zitten ruim boven het budget van de 1,1 miljoen euro die de gemeenteraad enkele jaren geleden vaststelde. “Hoe is het mogelijk dat de wethouder komt met een plan van een dergelijk hoog bedrag?”, vroeg AndersNu-raadslid Marij Peeters. Ook is volgens haar niet voldoende afgewogen of de hoge kostenpost werkelijk nodig is. Wethouder Paul Sanders gaf aan dat de plannen in overleg met de buurt zijn ontworpen. Het duurste plan is het plan waarin alle wensen van omwonenden en de werkgroep zijn opgenomen.

Raadslid Vivian Moonen van het CDA stelde voor dat de wethouder een nieuw plan laat maken dat net zo gewild is als het duurste plan, “maar met een kleiner budget gerealiseerd wordt.” PvdA/GroenLinks, Lokaal Peel&Maas en AndersNu waren het hiermee eens. VVD-raadslid Geert Segers deelde die mening niet. “Er zijn drie voorstellen gemaakt, waarvan er één niet haalbaar is. Als de raad flink is, kiezen we uit de andere twee plannen.”

Peter Craenmehr, nieuw raadslid van AndersNu, stelde “dat de wethouder zijn werk moet gaan doen en een nieuwe variant moet gaan maken.” Wethouder Sanders deelde de mening van de raad niet dat het plan buiten proportie is, daarom niet zomaar goedgekeurd kan worden door de raad en daarom valse verwachtingen schept bij de betrokkenen. “De duurste variant blijft binnen de grenzen die toen door de raad gesteld zijn”, aldus de wethouder. “Het is aan u als raad om een keuze te maken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie