Het lot van de Baarlose knoop

1-2-2018 door: Redactie
Op de dijk op Vergelt in Baarlo is niets meer te zien van het gietijzeren kunstwerk van Tajiri dat in oktober werd beschadigd. Het is nog maar de vraag of het werk terugkomt. Jan Wijnhoven uit Baarlo, onder meer gids van de knopenroute, hoopt dat er snel duidelijkheid komt. “Als we ons willen profileren als kunstdorp, moeten we hier iets voor doen.”
maskTop
Het lot van de Baarlose knoop
maskBottom

De restanten van het kunstwerk liggen inmiddels opgeslagen bij de gemeente, zo laat Wijnhoven weten. “Maar tot op heden is onduidelijk wat er met het kunstwerk gaat gebeuren. Repareren is niet mogelijk, zo heb ik begrepen. Hoewel de mal nog bestaat, is het gieten van een knoop van bijna negen meter lang een bijna onmogelijk technisch hoogstandje en waarschijnlijk ook erg kostbaar.”

Toch verdient het kunstwerk het volgens Wijnhoven, die zich veel inzet voor de kunst in het dorp, om voor gestreden te worden. De knoop was een geschenk aan de Baarlose gemeenschap, legt hij uit. “Toen het in 1997 werd geplaatst op de dijk, ­hebben niet alleen de kunstenaar Tajiri zelf, maar ook IJzergieterij Geraedts uit Baarlo, Rabobank, de toenmalige woningstichting, gemeente Maasbree en provincie Limburg zich hiervoor belangeloos ingezet. Het zou niet fraai zijn voor die sponsoren om dit geschenk geruisloos te laten verdwijnen. In feite is het een weeskind, maar wie trekt zich het lot ervan aan?”

Het terugplaatsen op de plek waar deze knoop geweldig tot zijn recht kwam, moet de eerste optie zijn, vindt Wijnhoven. “Maar wat als dit niet kan? Dan is het in mijn ogen wenselijk dat de uitkering van de verzekering gebruikt wordt voor een ander werk van de kunstenaar. Liefst bij of op de dijk of op een andere plek in Baarlo. Bijvoorbeeld in De Bong.” Zeker nu het stichting Baarlo Leeft! is gelukt zes beeldhouwers naar het dorp te halen voor het kunstsymposium Baarlo Steengoed! vindt de Baarlonaar dat het werk van deze voormalige dorpsgenoot in ere gehouden moet worden. “Als we ons willen profileren als een dorp dat kunst in de openbare ruimte hoog in het vaandel heeft staan, moeten we die trots ook uitdragen.”

Wijnhoven hoopt dat het beeld de aandacht krijgt van mensen uit het dorp die zich sterk maken voor de kunst in het dorp. “Misschien leidt dat wel tot een goede oplossing.” De gemeente laat weten dat nog niet duidelijk is hoe de afwikkeling met de verzekering eruit gaat zien. “Pas als we duidelijkheid hebben over het verhalen van de schade en de afwikkeling van de verzekering, kijken we verder.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie