SV Panningen-historie digitaliseren

6-12-2017 door: Redactie
Theo Naus (80) houdt al meer dan vijftig jaar alles bij wat met voetbalclub SV Panningen te maken heeft. Vanaf het moment dat Theo bij de club kwam spelen in 1961 knipt hij iedere week de verslagen en foto’s uit kranten en weekbladen. Inmiddels liggen er kasten vol klappers bij hem thuis. Om te zorgen dat de informatie niet verloren gaat voor toekomstige generaties, wordt het archief van Theo gedigitaliseerd en op het historisch archief PeelenMaasNet gezet.
maskTop
SV Panningen-historie digitaliseren
maskBottom
Peter Wulms, Theo Naus en penningmeester van SV Panningen, John Wilmer

Theo kwam begin jaren 60 vanuit Helenaveen naar Panningen, omdat zijn grote liefde Dien uit dat dorp kwam. Vrijwel meteen begon Theo met voetballen bij de plaatselijke SV en vanaf het begin besloot de voetbalfanaat alles rondom de club te bewaren. “Dat kwam gewoon een keer in me op om dat te doen”, vertelt hij. “De club veroverde mijn hart en ik vind het leuk om alles te verzamelen. Mijn zolder begint inmiddels wat door te zakken van alle papieren.”

Topscoorderslijsten, competitiestanden, wedstrijdverslagen, foto’s en verder alles wat met SV Panningen te maken heeft, kreeg een plaatsje in het archief van Theo. Niet alleen de krant uit Limburg werd nagepluisd, maar ook wat er bij de tegenstander werd geschreven, vond zijn weg naar Theo. “Zeker in de periode dat Panningen hoofdklasse speelde, schreven de kranten vaak een stuk over de wedstrijden. Dan sprak ik na de wedstrijd in de kantine met iemand van de tegenstander af dat hij mij het stuk uit hun plaatselijke krant zou opsturen. Op een bierviltje schreef ik mijn adres en gaf het aan hen. De postzegel betaald ik uit eigen ‘tes’.”

Postzegel betaald uit eigen ‘tes’

Dat leverde in 55 jaar tijd een zolder op die vrijwel volledig in het teken staat van SV Panningen. Kasten, dozen en klappers vol materiaal heeft Theo verzameld. Maar hij begon zich steeds vaker af te vragen wat er van het archief moest komen, zodra hij er zelf niet meer was. “Ik ben toch al 80 jaar. Wat nou als ik wegval?”, vraagt Theo zichzelf af. “Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als al mijn harde werk bij het oud papier zou belanden. Dan heb ik alles voor niks gedaan.”

Gelukkig voor Theo bood de nieuwe voorzitter van SV Panningen, Peter Wulms, uitkomst. Hij vroeg Theo het archief aan de club te schenken met het idee om al het materiaal te digitaliseren. De voetbalclub en Theo sloten een overeenkomst met elkaar en met PeelenMaasNet om alles op die website, gespecialiseerd in de historie van Peel en Maas, te plaatsen. “We merken dat de behoefte voor historisch materiaal er is”, vertelt Peter. “Op onze website is de rubriek ‘Uit de oude doos’ waarbij we oude foto’s publiceren, één van de populairste items. Het zou echt zonde zijn als het uitgebreide archief van Theo verloren zou gaan.”

Over tien jaar alles online

Het archief in samenwerking met PeelenMaasNet digitaliseren leek Peter de beste optie. “Zo kan iedereen van binnen en buiten de gemeente de historie terugkijken. SV Panningen heeft toch een roemrijk verleden en we willen niet dat dat verloren gaat”, aldus Peter. “Ik hoop dat over tien jaar, als Panningen een eeuw oud is, we alles gedigitaliseerd hebben. Daar zijn veel uren en vrijwilligers voor nodig, dus als mensen zich geroepen voelen, zijn ze van harte welkom.”

De club is momenteel bezig met het zoeken naar een geschikte plek in het eigen gebouw om het archief van Theo op te kunnen slaan. Ook is Peter in gesprek met PeelenMaasNet over het digitaliseren. De archivaris zelf gaat ondertussen gewoon door met het verzamelen. Theo: “Ik vind het nog steeds leuk en mijn hart blijft hartstikke groen.”

(Foto: Glenn Bremmers)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie