Van historisch pand naar nieuwbouwwoning

16-2-2017 door: Redactie
Ze kocht een nogal vervallen huis in Helden uit 1900 met het doel dit volledig op te knappen. Tijdens het verbouwen ging het echter volledig mis voor Eugenie Bouten. De 31-jarige apothekersassistente uit Panningen kreeg in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 november omstreeks 02.45 uur een telefoontje van een bekende met nieuws dat de plannen in de war gooide. Haar huis aan de Van H÷vellstraat was ingestort.
maskTop
Van historisch pand naar nieuwbouwwoning
maskBottom

In overleg met haar vader, die al verschillende huizen opknapte in het verleden, besloot Eugenie het 116 jaar oude huis te kopen. In september vorig jaar begonnen de werkzaamheden. Eugenie woonde tijdens de renovatie bij haar ouders. Na het onverwachte nachtelijke telefoontje rende ze meteen in paniek naar haar vader en moeder om het nieuws mee te delen. Eugenie: “Mijn vader zei nog: ‘het zal allemaal wel meevallen’. Toen we de bocht om kwamen en ik de hoop puin zag waar eerst het huis stond, zakte de grond onder mijn voeten weg. Het enige dat ik kon doen, was huilen. Daar ging mijn droom.”

Er was niet veel over van de woning die in 1900 werd opgericht. Op een enkel muurtje na lag het hele huis bovenop elkaar op de begane grond. “Gelukkig waren de instanties er snel bij en hebben ze ’s nachts nog hekken rondom het huis kunnen zetten”, vertelt Eugenie. “Ook een geluk bij een ongeluk was dat het puin vrij netjes op het perceel was gevallen en niet op de straat. Daardoor is er in ieder geval geen persoonlijk letsel voor­gevallen.” De buurvrouw zei destijds dat ze wakker was geworden en dacht dat er een aardbeving aan de gang was. Eugenie: “Helaas was dat niet het geval.”

Hoe het precies kan dat de woning naar beneden kwam, blijft speculeren, vertelt Eugenie. “We kunnen wel allemaal dingen opnoemen en er is al veel over gediscussieerd, maar we weten het gewoon niet. Het was een heel oud huis. Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden was.”

Maar daarna, hoe moest het verder met de woning? Het huis opbouwen met de oude stenen bleek onmogelijk, daar waren de bakstenen te oud en broos voor. Dat bleek nog niet het grootste probleem. “Het dak zal vol met asbest”, aldus Eugenie. “Dat lijkt logisch bij zo’n oud huis, maar de vorige eigenaar had nog niet heel lang geleden een nieuw dak erop geplaatst, dus we hadden het eigenlijk niet verwacht.” De verkoper had zich ingedekt voor eventuele asbestvondst en dus kwamen de kosten allemaal bij Eugenie te liggen. “Daar had ik geen rekening mee gehouden in mijn budget.”

Er zat niets anders op dan een compleet nieuw huis neer te zetten. “Dat is niet waarvoor ik het gekocht heb natuurlijk, maar het is de enige optie’, vertelt Eugenie. Zo draait ze niet alleen op voor de kosten van het slopen en opruimen van het oude huis, ook komen daar de kosten van een volledig nieuwe woning bij. Omdat er zoveel uitgaven bijkwamen, besloot ze een crowdfundingsactie op te zetten. “Misschien zijn er mensen die over hun hart strijken en me willen helpen om al die problemen een klein beetje op te vangen en mijn droom levend te houden.” Eugenie helpen kan door naar de website van DreamorDonate te gaan en de woorden ‘Helaas het was geen aardbeving’ in te vullen of via Facebook naar de pagina ‘Droom in wording’ te gaan. Daar is het mogelijk om een donatie te doen.

Eugenie let intussen goed op haar uitgaven en zorgt ervoor dat ze niet meer voor verrassingen komt te staan. “Ik doe alles rustig aan nu. Als de tegelzetter bijvoorbeeld pas over twee weken kan, dan ligt de bouw twee weken stil. Ik ga niets overhaasten. Dan blijf ik wel een paar weekjes langer bij pap en mam wonen. Als het allemaal maar goed gebeurt.”

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie