TED-talk

8-3-2018 door: Hoi
Wellicht heb je weleens gehoord van een TED-talk. Een TED-talk is een soort hoorcollege dat gehouden wordt door mensen over de hele wereld. De onderwerpen variëren van schokkende levensverhalen tot grappige ervaringen. Al deze lezingen kun je online vinden op YouTube of hun website.

Tijdens onze geschiedenisles zet onze geschiedenisleraar weleens een TED-talk op. Zo liet hij ons er laatst een zien van een auteur genaamd Yuval Noah Harari. In de lezing genaamd ‘What explains the rise of humans?’ legt hij uit hoe mensen gestegen zijn van onbeduidende apen tot leiders van de wereld. Volgens hem komt dit door het feit dat wij in groepen beter functioneren dan andere dieren. Als voorbeeld neemt hij een eiland en een voetbalstadion; als je een mens en een chimpansee samen op een onbewoond eiland zet om te overleven, is de kans groot dat de chimpansee het beter doet dan de mens. Echter, als je de een stadion vult met chimpansees, zal dit veel slechter gaan dan dat je het vult met mensen.

Ook legt hij uit dat de mens in twee werelden leeft; de ­concrete en abstracte wereld. Dingen zoals bergen, bomen en appels bestaan recht voor onze ogen. Dingen zoals geld, rang, werk, en school zijn door de mens ‘verzonnen’. Natuurlijk kun je een briefje van 10 euro waarnemen, maar als je dit aan een chimpansee geeft, zal hij je hiervoor niks terug­geven. Het feit dat wij de ‘leiders’ van de wereld zijn, komt simpelweg door onze fantasie.

Ik vind TED-talks interessant om te horen. Sommigen geven je een ander beeld van dingen die je wist of dacht te weten. Ook kun je nieuwe dingen leren zonder dat je op school in een klaslokaal hoeft te zitten. Ik zou het zeker aanraden om een keer een TED-talk te kijken.

Lique

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie