Terug naar vroeger

11-4-2018 door: Hoi
Je bent vast bekend met de stijlen van de jaren 70 tot en met de jaren 90. Misschien ben je erin geboren. Zo niet, dan kom je ze ongetwijfeld tegen op bijvoorbeeld sociale media.

Laatst besefte ik dit pas. De jaren 70 tot 90 worden op de dag van vandaag vaak terug-gehaald of er wordt inspiratie opgedaan. In de mode haalde men al vaak bepaalde kledingstukken of –stijlen terug van vroeger, maar ook worden er nu aspecten van de ‘seventies’ of ‘nineties’ teruggehaald in bijvoorbeeld muziekvideo’s of films. Waarom zou men dit doen? Ik denk dat dit gebeurt omdat wij als mensen respect hebben voor dingen die ouder zijn dan wijzelf. Het gevoel van nostalgie wordt bij velen als prettig ervaren en persoonlijk vind ik oude muziek of kleding leuk om te horen en zien. Sommige dingen zijn net iets anders dan tegenwoordig en dat bevalt me wel.

Het proces van dingen uit de geschiedenis terughalen is al veel vaker gebeurd. Denk aan de Renaissance. Letterlijk de wedergeboorte van de Klassieke Oudheid. Men haalde inspiratie uit de Grieken en Romeinen, net zoals dat nu gebeurt met de jaren 70 en 90.

Vaak luister ik niet naar oudere muziek, maar op sommige momenten word ik moe van de muziek van tegenwoordig en zet dan een lijst aan op Spotify met muziek uit de jaren 80. Muziek van toen was anders, er werden meer instrumenten gebruikt en op de dag van vandaag zitten er veel meer elektronische klanken in muziek. Ik vraag me dan ook af of mensen dit over een jaar of 50 ook zullen doen met onze muziek. Zou men in 2068 ook luisteren naar Nicki Minaj, Ed Sheeran of One Direction?

Lique

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie