Langer leven

11-4-2018 door: Redactie
Ja, wie wil dat niet. Daar zul je wel wat voor moeten doen. Ga bijvoorbeeld zingen in een koor. Hoe houd je je anders tegenwoordig staande in een maatschappij waarin alles lijkt te draaien om succes, presteren en het alsmaar doorgaan? Een brandende vraag onder jongvolwassenen merk ik. Het antwoord blijkt vaker ‘niet’ of ‘nauwelijks’ te zijn. Tijd voor een muzikale remedie.

Muziek heeft een grote en ­positieve invloed op het (gestresste) brein. Het luisteren naar je favoriete muziek zorgt voor een stimulatie van onder meer de aanmaak van het gelukshormoon dopamine, wat als gevolg heeft dat we blij of emotioneel worden.

Het zingen in een koor gaf mij in elk geval meer zelfvertrouwen. Je laat je horen aan anderen. Dat heeft mijn stemming verbeterd, toen ik zelf decennia geleden met een burn-out te maken kreeg. Het verbeterde mijn gevoel voor ritme en mijn immuunsysteem.

Geleerd werd een goede ademsteun te hanteren, waardoor de ademruimte vergroot werd en mijn lichaam ruimte kreeg om ongewenste indringers als ziektekiemen te bestrijden. Doordat ik anders ging ademen, had ik minder last van pijn, viel ik sneller in slaap en sliep ik ook beter. Je kunt door te zingen de dingen van alledag beter een plek geven, waardoor je minder stress in je leven hebt.

Ondanks dat zingen heel ontspannend is, is het voor je lichaam wel hard werken. Mijn lichaam werd er sterker van en mijn conditie nam toe. Ik kreeg meer energie, omdat ik minder last had van emoties. Sommige emoties uitte ik in het zingen binnen het koor, maar ook thuis tijdens het luisteren naar mijn lievelingsmuziek.

De ervaring leert dat zingen meer energie oplevert dan op de bank liggen en tv kijken. Het maakt blij, houdt je jong en het is gezond. Conclusie: kom uit je gouden kooi en ga zingen! Veel koren zullen je met open armen ontvangen. Uiteindelijk leef je langer!

Jo Basten, Meijel

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie