Jaaroverzicht 2017 deel 1

28-12-2017 door: Redactie
In de HALLO stond afgelopen week een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar. In dit eerste deel kijken we terug naar de maanden januari tot en met juni.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

januari 2017

In de eerste maand van het jaar presenteerde gemeente Peel en Maas de criteria waraan windmolenparken in Peel en Maas moeten voldoen. Dat bleek het startsein voor een tumultueus jaar op het gebied van windenergie. Ook kwam in januari aan het licht dat de verbouwing van de Piushallen veel meer had gekost dan gepland.

Het eerste wat de aandacht van de gemeente opeiste bij de windmolens, was het feit dat er twee windparken waren die in vrijwel hetzelfde gebied, het buitengebied van Egchel en Beringe, plannen hadden. De gemeente boog zich over het vraagstuk of Windpark Egchelse Heide of Windpark Beringe de voorkeur zou krijgen. In september kwam het hoge woord eruit. Windpark Egchelse Heide ging de vergunningsprocedure in. Op maandag 18 december besloot de gemeente een voorlopige vergunning te verlenen, waardoor de vijf windmolens weer een stapje dichterbij zijn.

Toch verrijzen er helemaal geen windmolens op de beoogde locatie als het aan de actiegroep ligt die werd opgericht door omwonenden. Zij zien het liefst de plannen in schoonheid sterven en zijn bereid desnoods juridische stappen te ondernemen, zo gaven ze al aan. Ook het feit dat niet alleen in Peel en Maas, maar ook in Nederweert en Leudal molens zijn gepland, is een heet hangijzer. De omwonenden voelen zich ingesloten en willen meer spreiding.

De Piushallen in Panningen werden in de zomer van 2016 verbouwd. Nadat het allemaal afgerond was, bleek er onder de streep 288.000 euro te kort te zijn. De gemeenteraad stemde uiteindelijk in om een gedeelte van die kosten te financieren, maar vroeg wel een onderzoek aan. Uit dat onderzoek bleek dat de begroting niet toereikend was geweest en dat niemand precies wist wie er verantwoordelijk was. De aanbevelingen bestonden onder andere uit een betere voorbereiding, waardoor risico’s beter ingeschat kunnen worden.

februari 2017

Grote tegenstellingen in Peel en Maas in februari. In Grashoek brandde restaurant Wilmach Antiek volledig af. In de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 februari kwam er een einde aan het familiebedrijf aan het Kerkplein. De Baarlose Marie Dirkx vierde juist groot feest, aangezien ze in februari de 100 jaar aantikte.

Liefst zeven brandweerwagens werden in de nacht van 7 op 8 februari ingeschakeld om het vuur in Grashoek onder controle te krijgen. Hoe de brand in Grashoek precies is ontstaan, is nooit duidelijk geworden. “Het is ergens op de tweede verdieping begonnen en die is zo verwoest, dat we niet meer kunnen achterhalen wat er gebeurd is”, laten de eigenaren weten. “Het was een hele klap voor ons natuurlijk. Van de ene op de andere dag was alles weg. We hebben het restaurant sinds de brand iedere dag gemist. Maar we hebben ons inmiddels goed herpakt.”

Lange tijd was onzeker wat er ging gebeuren met het afgebrande restaurant in Grashoek. Op woensdag 13 december lieten de eigenaren weten verder te gaan met het restaurant. “We hopen begin 2018 te kunnen starten met de wederopbouw en op het eind van het jaar weer iedereen te kunnen ontvangen bij restaurant Wilmach in Grashoek”, zo lieten ze weten. De bedoeling is dus dat anderhalf jaar na het verdwijnen van het restaurant, het bedrijf weer in ere hersteld is.

De eeuwling Marie Dirkx-Zeetsen woont al haar hele leven in Baarlo. Marie ‘is still going strong’ en hoopt komende februari 101 kaarsjes te kunnen uitblazen op de verjaardagstaart die inmiddels wel de grootte van een eettafel moet hebben om alle kaarsjes te kunnen herbergen. Overdag houdt Marie zich nog altijd graag bezig met puzzelen en bij mooi weer, in de huidige tijd echter niet zo toepasselijk, is de 100-jarige nog vaak buiten te vinden. 

maart 2017

Na flink wat jaren lobbyen en hard werken, werd in maart van dit jaar de droom van de initiatiefnemers van hospice en verblijfhuis ‘t Plattelandshoés in Panningen werkelijkheid. Verschillende dorpen in Peel en Maas waren op 3 maart het toneel van een grote oefening van het leger. Met een Chinook-helikopter werd er flink geoefend in de weilanden van Peel en Maas.

Maar liefst tweeduizend mensen kwamen er af op de open dag van ‘t Plattelandshoés in Panningen. Ook daarna bleef de belangstelling groot, zo geeft het bestuur van ’t Plattelandshoés aan. “We zijn heel erg tevreden met hoe het gelopen is de afgelopen tien maanden”, vertelt secretaris Wim Daniels. “We hebben constant een bezetting van rond de 60 of 70 procent gehad. Voor een startend hospice en verblijfhuis zijn dat geweldige cijfers. Het voldoet blijkbaar aan een behoefte die er was in de gemeentes Peel en Maas en Leudal. ”

In ’t Plattelandshoés kunnen mensen de laatste dagen van hun leven doorbrengen. Ook is het mogelijk voor de partner van de gast om te blijven slapen en is er de mogelijkheid om iemand een paar dagen onder te brengen in het verblijfhuis, zodat de familie of mantelzorgers rust krijgen. De formule blijkt aan te slaan. “We krijgen heel fijne reacties van de gasten zelf, maar bijvoorbeeld­ ook van familie en vrienden van de gast”, vertelt Wim. “Die laten weten dat ze de zorg die in ’t Plattelandshoés geboden wordt, heel erg waarderen. Daar gaat het natuurlijk om.”

Voor mensen die niet wisten dat er een oefening aan de gang was, was het een bijzonder schouwspel op vrijdag 3 maart. In weilanden in onder meer Koningslust en Grashoek werden door een Chinook-helikopter pallets en voertuigen neergezet en later weer opgetild. Het leverde mooie beelden op voor de toeschouwers.

april 2017


In Peel en Maas barstte in april de discussie los over sluitingstijden in de horeca. Het ­College van B&W wilde een proef starten waarbij uitbaters zelf bepalen hoe laat ze sluiten. Diezelfde maand werd het nieuwe gedeelte van het centrum van Panningen feestelijk geopend en vonden twee caféuitbaters in Panningen een muurschildering tijdens een renovatie.

Het College van B&W van Peel en Maas en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wilden cafés en eetgelegenheden in Peel en Maas de kans geven zo lang open te blijven als ze willen. De proef maakte nogal wat los. Jongerencentra wilden meedoen, maar mochten dat niet en tegenstanders vreesden oneerlijke concurrentie­, overmatig alcoholgebruik en overlast. De proef startte 1 juli en duurt tot 30 juni 2018. Daarna wordt besloten of de sluitingstijden definitief­ los worden gelaten. Tot nu toe is de overlast­ niet toegenomen, zo laat het college weten op basis van cijfers van de politie en bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente. “De pilot verloopt redelijk ‘geruisloos’”, aldus het college. Ook zouden er momenteel maar weinig ondernemers zijn die nu wél langer open blijven. En als ze het doen is het volgens het college “om er een keer gebruik van te kunnen maken als dat nodig is”. Het vernieuwde centrum van Panningen werd zaterdag 1 april officieel geopend. Een deel van het winkelgebied was autoluw gemaakt en er was een nieuwe verbindingsweg met parkeerplaatsen gerealiseerd. Ook kwamen er tijdens de vernieuwing bomen bij, werd de bestrating aangepakt en werden ten slotte de ‘shoppers’ geplaatst, grote ‘winkelende’ beelden.

Pier en Marleen Janssen uit Panningen ontdekten in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 april een muurschildering uit 1954 in hun café Pierke. Tijdens het renoveren dook het kunstwerk van een Meijelse kunstenaar op. Pier en Marleen besloten het bijzondere schilderwerk te bewaren. Het schilderwerk werd omlijst en prijkt nu op een zichtbare plek in het café.

mei 2017


Als er iets was dat de mensen in mei bezighield, was het wel gans Niels. Provincie Limburg besloot dat het dier weg moest. Maar er was meer nieuws dat voorjaar. Club Palladio in Helden ging failliet, net voordat het bedrijf 100 jaar zou bestaan.

Al een tijdje hing er bij rotonde Provincialeweg N275 in Maasbree een witte gans rond. In de omgeving werd het een bekende en populaire verschijning. Nadat iemand besloot een Facebook-pagina op te richten voor Niels de Gans was het hek van de dam: de gans werd in Maasbree en omgeving een ware cultheld. Een Beringse ondernemer pikte de trend op en besloot een houten huisje voor Niels te bouwen. Hij zette dit bij de rotonde en plaatste er een reclamebord bij.

De provincie kreeg er echter hoofdpijn van. De weg waar de rotonde aan lag, werd door provincie Limburg beheerd. Het huisje mocht er niet staan en moest dus weg. Ook wilde de organisatie een nieuw thuis vinden voor de gans, wiens populariteit de pan uit rees. Er werd een vangpoging gedaan die mislukte, daarna zou Niels naar een kinderboerderij in Zuid-Limburg verhuizen, maar daar zag die uiteindelijk vanaf. In juni werd het dier uiteindelijk meegenomen naar een ganzenopvang in Drenthe, waar Niels werd ondergebracht bij soortgenoten. Dit tot groot verdriet onder de 2.993 leden van de Facebook-pagina, die hem nog best terug zouden willen hebben.

Op dinsdag 16 mei sprak Rechtbank Limburg het vonnis uit over Palladio Horeca bv, de besloten vennootschap achter discotheek Club Palladio in Helden. De familie Jacobs zou het pand in 2018 al honderd jaar in bezit hebben, maar dat feest ging niet door. Wat begon als danszaal, werd in de jaren daarna bruin café en discotheek onder de namen zaal Jacobs, Kubke en later Palladio. In september ging het complete interieur onder de hamer.

juni 2017

Gemeente Peel en Maas werd in juni overvallen door 356 zienswijzen die werden ingediend op het plan dat voor het Keverbergplein in Kessel lag. Daarmee was de actie van een groep Kesselnaren geslaagd. In Baarlo was het ook even schrikken, toen het bestuur van Volksfeesten Baarlo de noodklok luidde vanwege een tekort aan ‘vers bloed’.

De groep van 25 omwonenden aan het Keverbergplein in Kessel was het niet eens met het plan dat het College van B&W van Peel en Maas een maand eerder presenteerde. In dat plan zouden twee wegen worden afgesloten die door het plein lopen. De actiegroep besloot de aanval in te zetten en deelde voorbeeldzienswijzen uit die door Kesselnaren konden worden ingevuld. Tijdens de raadsvergadering op dinsdag 27 juni deelde wethouder Arno Janssen mee dat ruim 350 inwoners hun mening over het plein hadden ingediend.

De actiegroep wil dat er eerst meer onderzoek wordt gedaan naar het plein, voordat wegen worden gesloten, zo liet medeoprichter van de actiegroep, Johan van Knippenberg, weten. Nu 2017 bijna voorbij is, is er nog niets nieuws gebeurd rondom de Keverbergplein-kwestie. Gemeente Peel en Maas besloot een beslissing uit te stellen tot 2018.

De Baarlose vereniging Volksfeesten Baarlo bestaat in 2017 veertig jaar. Elk jaar zetten ruim honderd vrijwilligers zich in voor het dorpsfeest, maar het bestuur liet weten zich zorgen te maken over de toekomst. Inmiddels ziet voorzitter Piet van der Haas de toekomst met meer vertrouwen tegemoet. “We hebben dertien nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen”, laat hij weten. “Velen vonden dat de feesten niet verloren mochten gaan en wilden graag hun steentje bijdragen in de commissies of in het bestuur. Ze hebben veel nieuwe ideeën ingebracht, waar we erg blij mee zijn. Voor nu hebben we weer een stukje zekerheid.”

Foto's: Johan Bloemers Fotografie, Frank Gijpmans/Volksfeesten Baarlo

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie