Jaaroverzicht 2017 deel 2

28-12-2017 door: Redactie
In de HALLO stond afgelopen week een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar. In het tweede deel kijken we terug naar de maanden juli tot en met december.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

juli 2017

In de rustige zomermaand juli bruiste het in Peel en Maas. De mannen van de Beringse schutterij St. Hubertus waren heel dicht bij het winnen van D’n Um en eindigde op een zeer verdienstelijke derde plek. Ietsje verderop, in Meijel, was een andere schutterij bezig met heel andere zaken. Sint Willibrordus uit Meijel deed namelijk voor het eerst sinds veertig jaar weer mee aan het Wereld Muziek Concours (WMC).

Na twee dagen ‘bölkes’ schieten bleek de Beringse schutterij St. Hubertus tot de absolute top van de schutterswereld te horen. De zes mannen kwamen net tekort om het hoogste treetje van het podium te mogen bezetten, maar de derde plek mag een fantastische prestatie genoemd worden. Mart van Roij was één van de schutters bij het OLS. Hij vertelde destijds over de prestatie. “De ontlading was enorm en de toeschouwers bleven minutenlang klappen. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo heeft zelfs een traantje weggepinkt.” Mart gaat de dag nooit meer vergeten. “Al met al was het een fantastische dag en een onvergetelijke ervaring.”

Veertig jaar lang deed Sint Willibrordus niet mee aan het WMC in Sittard. Uit een onderzoek bleek dat veel leden het toch nog wel een keer wilden proberen. En met succes. Bij het WMC haalde de vereniging liefst 80 punten, wat betekende dat de Meijelse vereniging goud mee naar huis mocht nemen. Een prachtige prestatie.

Tussen al die geweldige prestaties in was er ook nog Ton Boots van Stichting Kruisen en Kapellen Baarlo-Maasbree. Hij luidde de noodklok over het feit dat de stichting het in de toekomst moet gaan doen met veel minder subsidie vanuit de gemeente. “Van de vijfhonderd clubs en verenigingen in Peel en Maas zijn wij de enige die zestig procent gekort worden”, liet de voorzitter van de stichting weten. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, hing hij de vlag van de stichting die maand halfstok.

augustus 2017

Jac Roemerman uit Helden kon zijn geluk niet op in augustus. Hij wist niet één, maar zelf twee wereldtitels binnen te slepen bij het WK wielrennen voor veteranen. In Oostenrijk mocht hij twee keer op het hoogste podium plaatsnemen. In Beringe werd op 27 augustus voor de eerste keer Pleinfeest Beringe gehouden. In de stralende zon traden diverse artiesten op.

Het was misschien niet de eerste keer dat Jac Roemerman de gouden medaille mee naar huis nam in zijn categorie op het officieuze WK wielrennen voor veteranen, maar het was zeker bijzonder. “Ik werd gehuldigd op een groot podium bij het stadhuis voor een vol plein. Het moment dat ze de Nederlandse vlag hesen en het Wilhelmus speelden, was onvergetelijk. En dan mocht ik het ook nog twee keer meemaken”, liet de Heldenaar toentertijd weten. Hij won zowel de tijdrit als de wegwedstrijd in de categorie 65-69 jaar.

Verschillende Beringse ondernemers vonden dat er in het kleine dorp te weinig gebeurde. Om daar verandering in te brengen, besloten ze een nieuw evenement in het leven te roepen. Zo werd Pleinfeest Beringe geboren. Met het weer had de organisatie in ieder geval bijna niet meer geluk kunnen hebben. Onder een stralende zon kwamen veel mensen kijken naar optredens en genieten van een hapje en een drankje op het plein voor de kerk in Beringe. De parachute die boven het plein hing, bleek een gouden greep tegen de zonnestralen.

Naast het wielergeweld en pleinfeesten was er in augustus ook nog aandacht voor historie. Op zondag 20 augustus kwamen de leden van de Daf Classic-club namelijk door de gemeente. Na een pauze in het centrum van Panningen reden de klassieke auto’s daarna door naar Kessel waar ze met het veer de Maas overstaken. De overtocht gaf een mooi beeld van de Duitse wagens.

september 2017

De maand september is in het jaaroverzicht van de gemeente zwart omrand. Op vrijdag 22 september kwam namelijk naar buiten dat wethouder Arno Janssen was overleden. De 68-jarige politicus werd zes dagen eerder getroffen door hartfalen en kwam in een coma terecht. Daaruit ontwaakte de Baarlonaar niet meer.

‘Peel en Maas verliest een warm man’, zo kopten we in de HALLO in de editie van 28 september over het overlijden van de wethouder. De woorden waren afkomstig van zijn partijgenoot bij Lokaal Peel&Maas, Rob Willems. Die kon zich nog een typerend voorval rond Janssen herinneren. “Bij de eerste sessie van de nieuwe partij Lokaal Peel&Maas moest ieder lid iets meenemen wat hem of haar typeerde. Arno had niks bij zich. Toen hij aan de beurt was, liep hij naar de kraan en vulde een glas halfvol met water. ‘Dit ben ik’, zei hij. ‘Bij mij is het glas altijd halfvol.’”

Ook burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo kijkt met plezier terug op haar samenwerking met de wethouder. “Wat dan vooral naar boven komt, is zijn humor. Arno was altijd aanwezig en hij hield ervan mensen voor de gek te houden. Je kon veel plezier met hem hebben.” Janssen werd door de gemeente postuum tot ereburger van Peel en Maas genoemd.

De opvolging van de wethouder zorgde wel nog voor wat problemen binnen de gemeente. Lokaal Peel&Maas schoof Fred van Gulik naar voren als ideale kandidaat. Later trok de partij de kandidatuur weer in omdat ze te weinig steun voelde vanuit de gemeenteraad. Verschillende partijen gaven aan niks te zien in een opvolger terwijl de gemeenteraadsverkiezingen dichtbij zijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Peel en Maas het tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 met drie wethouders moet doen. Dan krijgt wethouder Arno Janssen officieel een opvolger.

oktober 2017 

Varkens die op een rotonde rondrennen naast een omgekiepte vrachtwagen in Panningen, de onthulling van een bord van een markante Egchelnaar, een kunstwerk dat kapot wordt gereden in Baarlo en een feest om de Indonesische cultuur te eren in Helden. Oktober was een turbulente maand, kunnen we wel zeggen.

Automobilisten die in de ochtend van maandag 2 oktober bij de rotonde tussen de Sevenumsedijk en de Ninnesweg in Panningen kwamen, moesten eerst goed in hun ogen wrijven. Tientallen varkens liepen daar los rond nadat de vrachtwagen waar ze in zaten, was omgekiept. Enkele varkens overleefden het incident niet.

Op de dag van de duurzaamheid, 10 oktober, werd bij het Giel Peetershof in Egchel een herdenkingsbord van de naamgever onthuld. Het duurzame woonhof, waar momenteel druk gebouwd wordt, werd door wethouder Paul Sanders al “de meest duurzame wijk van Peel en Maas” genoemd. Vrijdag 13 oktober bleek voor een Baarloos kunstwerk inderdaad een ongeluksdag. De knoop die op de dijk bij de Vergelt boven de weg hangt, werd ontdaan van zijn knoop. Het kunstwerk van Tajiri was verzekerd en kon dus weer in ere hersteld worden. Het gaf niettemin een ‘naakt’ aangezicht zonder de traditionele knoop van de al overleden Baarlose kunstenaar.

Herm Pennings en Rudi Peeters uit Maasbree zijn ‘fan’ van de Indonesische cultuur. Omdat ze mensen in Peel en Maas wilden laten zien waarom, besloten ze een Pasar Indonesia (Indonesische markt) te houden in Helden. Met 1.700 bezoekers kan wel gezegd worden dat meer mensen in de regio zich interesseren voor het Aziatische land. De markt die de hele benedenverdieping van gemeenschapshuis Kerkeböske besloeg, was dus goed geslaagd. Het enige smetje was het feit dat de Indonesische ambassadeur in Nederland op het laatste moment moest afzeggen. Dat kon de pret echter niet drukken.

november 2017 

De één na laatste maand van het jaar begon met het terugplaatsen van de dorpspomp in Maasbree. Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo reikte daarnaast het jeugdlintje uit aan de Kesselse Suus Timmermans en in Baarlo keek een vriendengroep uit Baarlo die maand wel heel vreemd op toen hun carnavalswagen gestolen bleek.

Toen een aantal jaar geleden de werkzaamheden aan het Kennedyplein en MFA ’t Hoës van Bree startten in Maasbree, werd de stenen pomp weggehaald. Dat deze werd teruggeplaatst, is te danken aan inspanningen van heemkundevereniging De Brede en Dorpsoverleg Maasbree. “Mensen misten het aanzicht”, vertelde Ben Smets van de heemkundevereniging. “Daarom besloten we de pomp terug te laten komen. En we regelden dat hij ook echt water kon pompen. Een neppe is niks aan.” Op vrijdag 3 november was het dan zover: de dorpspomp kreeg haar vertrouwde plek op de Dorpstraat terug.

De achtjarige Suus Timmermans uit Kessel kreeg vrijdag 17 november het jeugdlintje uitgereikt door de burgemeester van Peel en Maas. De Kesselse haalde het afgelopen jaar namelijk 556,87 euro op met het verkopen en bakken van 24 taarten, 85 cupcakes en 120 wafels. En dat allemaal voor het goede doel. Ze overhandigde het geld aan Team Willskracht uit Baarlo, dat zich inzet voor de actie Alpe d’HuZes van KWF Kankerbestrijding.

Een vriendengroep uit Baarlo keek woensdag 22 november raar op toen ze ontdekten dat hun gestalde carnavalswagen gestolen bleek. Hij was bij een boer in Sevenum gestald en zou diezelfde dag verkocht worden. Een ijzerboer vond de wagen, maar er was niets meer van over. Achteraf bleek alles één groot misverstand. De wagen bleek door iemand te zijn opgehaald die een half jaar eerder had toegezegd dit te zullen doen. Op de bewuste dag waren zowel de boer als de vrienden die oude afspraak echter helemaal vergeten. Eind goed, (carnav)al(swagen) goed.

december 2017

Meteen in het begin van december kwam er een zichtbare herinnering aan de verbondenheid tussen Peel en Maas en de Duitse gemeente Grevenbroich met de onthulling van een partnerschapsbord. Ook verruilde de oude bibliotheek in Panningen van eigenaar. De gemeente verkocht het gebouw aan ondernemer Huub Hanssen.

Zowel in Grevenbroich als in Kessel werd op zaterdag 2 december een partnerschapsbord onthuld. Bij het Kesselse Kasteel De Keverberg staat de Nederlandse variant en bij het Alten Sloss in Grevenbroich staat zijn Duitse evenknie. De twee plaatsen liggen maar zo’n 65 kilometer uit elkaar en de band tussen de gemeentes gaat al honderden jaren terug naar de tijd toen het kasteel in Kessel nog in handen was van graven die in Grevenbroich woonden. Een vriendschappelijke band met historische betekenis.

Voor 281.000 euro deed de gemeente in december afstand van de oude bibliotheek in Panningen. Althans: nog onder voorbehoud. Het gebouw is door het College van B&W gegund aan ondernemer Huub Hanssen. Die heeft grote plannen met het gebouw. Die deelde hij met de HALLO. “Het moet een plek worden waar inwoners van Peel en Maas binnen kunnen lopen om zich te laten informeren over de diverse mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid”, aldus de ondernemer. “Door de combinatie van onafhankelijke stichtingen en ondernemers, wordt het een plek waar je goede en betrouwbare informatie kunt krijgen.”

Halverwege december kregen we in Nederland te maken met echt winters weer. Het was alweer een tijdje geleden, maar Koning Winter besloot zijn witte laken weer eens over het land uit te leggen. Door het warmere weer in de dagen daarna bleef de sneeuw niet al te lang liggen en bleef de overlast beperkt tot zondag 10 en maandag 11 december. Ook de HALLO-auto ontkwam niet aan het pak sneeuw, maar dat leverde een mooi plaatje op. (Foto: Lou Simons)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie