Heldense Jac blij met onverwachte ­overwinning

3-8-2017 door: Redactie
Jac Roemerman uit Helden heeft zich op zondag 23 juli in Breda tot Nederlands kampioen gekroond bij de masters 60+. De 65-jarige Jac wist in de laatste ronde weg te rijden uit het peloton en bleef tot op de finishstreep het hele veld voor. Eind augustus gaat hij voor zijn derde wereldtitel op het officieuze WK in Sankt Johann in Oostenrijk.
maskTop
Heldense Jac blij met onverwachte ­overwinning
maskBottom
Jac (midden) na zijn overwinning

Het was voor Jac een behoorlijk verrassing dat hij als eerste over de finish kwam in Breda. “Ik ben me eigenlijk voor aan het bereiden op het WK in Oostenrijk en had dit echt niet verwacht”, vertelt hij. “Het is ook de eerste keer dat ik de Nederlandse titel heb gewonnen.” Het niveau bij het NK lag hoog, vertelt Jac. “Ik denk dat we gemiddeld zo’n 42 kilometer per uur reden. Die laatste ronde, toen ik wegsprong, heb ik rond 45 kilometer per uur gefietst. Dat is onvoorstelbaar hard voor ons veteranen.” De koers in Breda lag Jac op zich nog niet eens zo heel goed. “Ik ben meer van de iets langere koersen die zwaar zijn”, vertelt hij. “Dus met een paar bergen erin. In Breda fietsten we acht rondjes van zeven kilometer. In elke ronde gingen we twee keer over een viaduct. Bij de eerste daarvan ben ik weggesprongen in de laatste ronde. Ik voelde dat het hard waaide en dat ik loskwam van het peloton. Ik had het geluk dat de rest van de renners twijfelde en ik weg kon rijden. Ik heb ook niet meer achterom gekeken tot vijfhonderd meter voor de finish. Toen wist ik dat ik ging winnen.”

Jac is geen beginneling in de fietswereld. Hij begon op zijn vijftiende en had zelfs een aantal jaar het plan om profrenner te worden. “Van mijn 18e tot mijn 23e heb ik alles gegeven voor het wielrennen en als een monnik geleefd om mijn doel te bereiken. Ik heb zelfs een jaar in Frankrijk gewoond om beter te worden. In de koersen tot 150 kilometer kon ik goed mee en won ik mijn ritten, maar bij langere koersen kwam ik tekort. Dat zag ik zelf ook in en toen heb ik mijn droom opgegeven.”

Jac bleef wel altijd doorgaan met wielrennen en is nog steeds iedere week een paar keer op de fiets te vinden. Vaak gaat hij dan richting Zuid-Limburg of de Ardennen om wat bergjes mee te pakken. ”Ook ga ik wel eens naar Duitsland of berggebieden als de Dolomieten om te fietsen”, vertelt hij. Regelmatig gaat Jac naar België om daar mee te doen aan wedstrijden. “Daar zijn meer koersen voor veteranen dan hier, vandaar dat ik daar vaak fiets.”

Het trainen en meedoen aan de wedstrijdjes doet Jac vooral om in vorm te zijn voor het officieuze WK voor masters in Sankt Johann van 19 tot en met 27 augustus. Twee keer eerder, in 2006 en 2010, wist hij daar de wereldtitel te pakken in zijn categorie. “Het is daar altijd heel goed geregeld en er komen duizenden renners op af”, aldus Jac. “Die zijn onderverdeeld in categorieën van vijf jaar. Dat betekent dat ik dit jaar één van de jongsten ben in mijn categorie van 65 tot 70 jaar. Daarom heb ik dit jaar nog een beetje harder getraind dan andere jaren om te proberen mijn derde titel daar te pakken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie