Overheid verspreidt jodiumtabletten

17-8-2017 door: Redactie
Als voorbereiding op een mogelijk kernongeval bij de Belgische kerncentrale Tihange, verspreidt de overheid vanaf oktober jodiumtabletten aan alle inwoners van Peel en Maas tot achttien jaar. Deze maatregel wordt genomen omdat de gemeente twintig tot honderd kilometer verwijderd is van de kernreactor. Op dinsdag 8 augustus stelde partij AndersNu vragen aan het College van B&W over de gebrekkige communicatie hierover richting de inwoners.

Als er zich een kernongeval voordoet bij Tihange, lopen ongeboren baby’s en kinderen tot achttien jaar in Peel en Maas het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen, aldus het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarbij meldt ze dat dit komt door het radioactief jodium dat bij een dergelijk stralingsincident vrijkomt. Volgens het Ministerie zouden jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

“De reden dat de tabletten nu worden verspreid heeft te maken met het feit dat het project ruim 250 plaatsen in Nederland aangaat”, aldus een woordvoerster van het ministerie. “Dat vraagt om een goede voorbereiding op het gebied van logistiek, inkoop en communicatie. Het is niet zo dat er nu een grotere kans is op een kernongeval. Kernreactoren moeten namelijk aan strenge veiligheidseisen voldoen. De kans op een stralingsincident is daarom zeer klein.” Momenteel is er onder veel inwoners van Europa kritiek op Tihange. Tegenstanders betwijfelen de veiligheid van de centrale en pleiten voor sluiting. De Tweede Kamer wil dit ook.

Nu het plan om jodiumtabletten te verpreiden concreet wordt, vraagt partij AndersNu zich af of dit wel gecommuniceerd is met de inwoners van Peel en Maas. “Toen we het als gemeenteraad lazen in de regionale media, vonden we het vreemd dat we daar niet van op de hoogte gebracht zijn”, laat Jos Wilms, fractievoorzitter van AndersNu, weten. “We vinden het een belangrijke zaak, daarom hebben we de vragen gesteld.” In de brief aan het college vraagt de partij ook duidelijkheid over de vraag of er eerlijke en objectieve informatie verstrekt wordt over de eventuele risico’s van een stralingsincident en het effect van jodiumtabletten.

Het Ministerie van VWS neemt de taak op zich om inwoners te informeren over de verspreiding van jodiumtabletten, zo laat zij weten. “Rondom de landelijke verspreiding van jodiumtabletten, worden wel Limburgse veiligheidsregio’s ingezet bij de communicatie over straling”, aldus de woordvoerdster. “Ze leggen uit wat de risico’s zijn, wat inwoners kunnen doen ter voorbereiding op een stralingsincident, wat ze moeten doen als het toch mis gaat en welke maatregelen de overheid neemt.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie