55 jaar ‘vastelaovend’ met Beringse Kuus

8-2-2018 door: Redactie
Na elf jaar samen met Egchel en Panningen carnaval gevierd te hebben als één vereniging onder de naam Heljese Kuus, startte Beringe in 1963 haar eigen vereniging. Sjraar van Horen was de eerste prins van de Beringse Kuus, die dit jaar 5x11 jaar bestaat. “De prinsenfoto werd nog gauw op het toilet gemaakt bij de bank in Beringe.”
maskTop
55 jaar ‘vastelaovend’ met Beringse Kuus
maskBottom
Het Tienerbal, jaar onbekend (Foto: CV Beringse Kuus)

Sjraar herinnert het zich nog ‘als de dag van gisteren’. Toen in 1963 de Beringse Kuus was ontstaan na de opsplitsing met Egchel en Panningen, werd de toen bijna 23-jarige Sjraar gevraagd de allereerste prins te worden. “Onder andere kapper Handrie, Lei en Nic van de bakker, Piet van de schoenmaker, Pie van klats Piet en wat andere Beringenaren hadden de vereniging opgericht”, vertelt Sjraar (77). “Pie Sonnemans zei drie weken voor carnaval tegen mij: ‘Sjraar, we moeten nog een prins hebben’. Ik heb meteen ja gezegd, ben met hem meegegaan en het werd geregeld. Niemand die toen iets door had.”

Er was alleen nog geen pak, geen mantel of prinsenmuts. “Ik weet niet waar ze het allemaal vandaan hebben gehaald, maar er werd het een en ander bij elkaar gezocht om de eerste statiefoto te maken”, vertelt Sjraar grinnikend. “Die werd door fotograaf Frits Kuijpers gemaakt op het toilet van Rabobank Beringe, voor een wit doek dat was opgehangen. Ik had nog geen kostuum. Na het maken van de foto zijn we naar een kostuumverhuurzaak gegaan op de Kanaalstraat die pakken verhuurde voor trouwerijen en dergelijke. Maar daar was alles te groot.” Gelukkig wist de echtgenote van een raad van elf-lid van de Beringse Kuus nog wel een adresje in Horn waar pakken op maat werden gemaakt. Prins Sjraar I had zo ook een pak. De mantel werd gehuurd en de steek was er ook. “Al met al was het best een georganiseerd zooitje in die tijd. Dat kun je je haast niet meer voorstellen. Er is bij de Beringse Kuus flink wat veranderd de afgelopen 55 jaar”, aldus de oud-prins.

In die jaren zijn nieuwe tradities geboren en zijn andere in ere gehouden. Zo gaat de prins al sinds jaar en dag langs bij zieken en vond in 1974 de eerste bonte avond plaats, maar werd pas in de jaren 80 voor het eerst een prinsenreceptie georganiseerd. “We moeten blijven meegaan in de veranderingen, ook die van nu”, vertelt oud-voorzitter John Smedts (57). “De ‘vastelaovend’ wordt nog steeds breed gedragen in het dorp, maar we moeten wel jong én oud iets blijven bieden. Voor de ouderen organiseren we de ‘Jeugd van Vreuger’-avond en voor de allerkleinsten is er het Pulverkesbal. We denken nu alweer na over een manier hoe we de jeugd weer meer aan het carnavallen krijgen, zoals vroeger het Tienerbal bestond.” Wat ook enorm veranderd is, is de zakelijke kant van een carnavals­vereniging, vertelt voorzitter Wil Heussen (51). “Waar 25 jaar geleden alles werd geregeld en betaald vanuit één sigarenkistje, moet je nu alles voor de Belastingdienst bijhouden. Ook maken we elk jaar een begroting waaraan elke commissie zich moet houden. Alles is immers duurder geworden, van de versieringen tot de zaal van De Wieksjlaag, het bier en de artiesten. En dat is logisch. Maar mede daardoor is die kant ook enorm veranderd. Gelukkig kunnen we nog steeds op genoeg sponsoring rekenen en hebben we de leden waar we van op aan kunnen.” De vereniging heeft een vaste groep van zo’n 45 actieve leden en daarnaast nog een aantal mensen die zich inzet. “We zijn blij met alle handen die we hebben.”

Beringse Kuus is een stabiele club en draagt dat ook uit, vertelt John. “Er is genoeg animo voor de raad en qua leeftijd zijn we een goede afspiegeling van het dorp zelf, met leden tussen de 25 en 70 jaar. Wanneer iemand stopt met zijn functie, is de opvolger bekend en ingewerkt. De lijntjes zijn kort en in elke ­commissie zit een bestuurslid. Zo weten we van elkaar precies waar we mee bezig zijn en dat is een sterke kant van ons, denk ik.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie