Panningse huisarts viert 25-jarig jubileum

5-7-2018 door: Redactie
Dokter Frank van Kemenade (57) viert zijn vijfentwintig jarig bestaan als huisarts in Helden. Hij begon zijn praktijk in Helden op 1 juli 1993 aan huis en heeft nu zijn eigen praktijk in gezondheidscentrum Pantaleon in Panningen samen met dokter Rozenberg. “Persoonlijk contact als huisarts is belangrijk, maar ook heel kwetsbaar”, aldus Van Kemenade.
maskTop
Panningse huisarts viert 25-jarig jubileum
maskBottom

Van Kemenade begon zijn opleiding tot huisarts in Nijmegen eind jaren 80. Hij was altijd al geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam. Hij koos voor het vak van huisarts vanwege het persoonlijke contact met patiënten. “Dat contact is ook het mooie aan huisarts zijn”, aldus Van Kemenade. “Maar dat is ook meteen het moeilijke eraan. Soms komt het heel dichtbij, bijvoorbeeld bij zieke kinderen van dezelfde leeftijd als je eigen kinderen. Dan wordt je een spiegel voorgehouden. Dat persoonlijke heeft dus ook een kwetsbaarheid. Dat is nodig om een vertrouwensband op te kunnen bouwen met patiënten, maar het blijft een zakelijke relatie. Daarin een balans vinden is niet altijd gemakkelijk.”

Vanaf 1993 was de praktijk van Van Kemenade aan huis en hielp zijn vrouw mee als achterwacht van de telefoon tijdens avond- en weekenddiensten. Ze was toen hoogzwanger van een tweeling. Later kregen ze nog twee kinderen. “Mijn kinderen zijn opgegroeid in een drukke periode, maar het was ook een gezellig tijd”, vertelt de huisarts. “Ze waren erbij ­tijdens koffiepauzes en keken graag mee in de praktijk.”

De belangrijkste mijlpaal in de afgelopen vijfentwintig jaar is volgens­ de huisarts de fusie van alle huisartsen in Helden en Panningen naar gezondheidscentrum Pantaleon in 2005. “We hebben hier een mooi centrum, waar we samen hard voor hebben gewerkt. Er ontstond onder huisartsen de noodzaak om samen te werken, met name voor de chronisch zieke patiënten in onze vergrijzende gemeente. Het was ons doel om ­onafhankelijk te worden van ziekenhuizen en zoveel mogelijk mensen zelf te kunnen helpen. Het was onze droom om met acht huisartsen samen één maatschap te vormen.”

Na vijf jaar besloot een aantal huisartsen alsnog om zelfstandig verder te gaan, maar wel binnen Pantaleon samen te blijven werken. Van Kemenade: “In zo’n grote groep miste ik het persoonlijke contact, een belangrijk onderdeel van het vak. Nu heb ik binnen Pantaleon mijn praktijk samen met dokter Rozenberg, maar met ieder onze eigen patiënten. Het bevalt me goed dat die kleinschaligheid weer terug is.”

Toen zo’n vijftien jaar geleden de eerste gezondheidscentra en huis­artsenposten werden opgezet, was het voor veel mensen wennen dat hun huisarts niet meer om de hoek zat. “Toch is dit wel de toekomst”, aldus Van Kemenade. “Hier is altijd een huisarts aanwezig en worden mensen sneller en beter geholpen door de korte lijntjes met specialisten. We leven in een 24-uurs maatschappij, mensen willen de hele dag door zorg kunnen ontvangen. Het systeem van ons gezondheidscentrum is daar op ingericht. Natuurlijk zijn dingen daardoor zakelijker geworden, maar we hebben het kleinschalige hier wel kunnen behouden.”

De ouderenzorg is Van Kemenades specialisatie. “Bij de ouderenzorg is samenwerking het belangrijkst. Vaak komen allerlei specialismen, zoals suiker, hoge bloeddruk en longproblemen, bij elkaar. Deze zaken moeten door één deskundige beoordeeld en gecoördineerd kunnen worden. Daarom willen we er naartoe dat steeds meer praktijkondersteuners, assistentes en verpleegkundigen ouderen en chronisch zieke patiënten kunnen begeleiden. Dan hebben ze meer kennis in huis en heeft de patiënt ook maar met één deskundige te maken.”

Van Kemenade houdt sinds een aantal jaren regelmatig spreekuren in Engeland, waar een tekort aan huisartsen heerst. “Ik vind het interessant om te leren van de manier waarop de gezondheidszorg daar wordt georganiseerd. Ze zijn daarmee veel verder dan ons, maar op andere vlakken kunnen ze weer van ons leren.”

Van Kemenade merkt op dat in de gezondheidszorg ook steeds meer met computers wordt gewerkt. “Een goede ontwikkeling, want via nieuwe ­technieken kunnen zieke mensen beter vanuit hun thuissituatie bewaakt worden. Anderzijds kan een computer de arts-patiëntrelatie niet vervangen. Ik kan zoveel aflezen aan hoe iemand binnenkomt, aan zijn handdruk of zijn stem. Dat is niet te vervangen met computers.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie