Omroep P&M viert zilveren jubileum

23-5-2018 door: Redactie
Omroep P&M viert feest. De publieke lokale omroep van gemeente Peel en Maas bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt gevierd met een marathonuitzending op zaterdag 2 juni. Iedereen kan die dag een bezoek brengen aan de studio’s van de omroep en de jubileumuitzending live meemaken.
maskTop
Omroep P&M viert zilveren jubileum
maskBottom

De omroep startte in 1993 als Radio Helden, maar veranderde na een jaar haar naam in Omroep P&M, een verwijzing naar het gebied tussen de Peel en de Maas, waarvoor de omroep uitzendt. “De omroep had deze naam al voordat de gemeenten Helden, Kessel, Meijel en Maasbree fuseerden”, zegt Bart Nelissen (26), hoofdredacteur van de omroep. De drie studio’s van de omroep bevinden zich tegenwoordig in een atoomschuilkelder onder de Panningse bibliotheek.

“We zijn begonnen op een zolderkamertje boven de voormalige Zaal Hendriks in Panningen, toen was het echt nog behelpen”, vertelt Ger, vrijwilliger sinds het eerste uur. “Het kon er ’s zomers wel 34 graden worden. De apparaten werden gekoeld, maar de mensen niet”, lacht hij. “Inmiddels zitten we in een kelder, zonder verwarming. Dat is in de zomer fijn. Als het buiten heet is, kunnen we lekker koel klussen in de studio’s.”

De studio’s in de kelder zijn door de jaren heen grotendeels gebouwd door vrijwilligers. “Alle vrijwilligers hebben een steentje bijgedragen en aan hen hebben we te danken dat we staan waar we nu staan”, zegt omroepvoorzitter Rob Pieron (68). Bij Omroep P&M zijn meer dan honderd vrijwilligers actief en met slechts één betaalde kracht draait de omroep op deze mensen, aldus Rob. “Onze medewerkers, want zo noemen we onze vrijwilligers, zorgen ervoor dat de omroep dag en nacht blijft draaien en goede programma’s kan maken. Juist omdat iedereen zo toegewijd is, kunnen we de professionaliteit van de omroep garanderen.”

De eerste uitzendingen van de omroep waren één groot avontuur en er moest vaak geïmproviseerd worden, herinnert Ger zich. “Presentatoren gingen wel eens aan de Maas zitten, prikten in op een telefoonlijn en draaiden plaatjes. En een keer tijdens een locatie-uitzending in een restaurant moest de pinautomaat eruit, omdat we een vrije telefoonlijn nodig hadden.” Ger herinnert zich ook nog de eerste uitzending van het P&M Liedjesfestival. “Dat was een uitdaging. Het festival vond plaats in Kessel, maar we kregen geen straalverbinding door de ether, dus we moesten iets verzinnen. We hebben toen het geluid opgenomen op videobanden. Een koerier reed telkens terug naar de studio, waardoor de uitzending kon worden uitgezonden, al was het met een vertraging van drie kwartier.”

De omroep is door de jaren heen van een radiostation uitgegroeid tot een professionele omroep met tv-uitzendingen, nieuws, een live-stream en internetprogramma’s. Er zijn dagelijks presentatoren, cameramensen, verslaggevers, redacteuren, technici, bestuursleden en facilitaire medewerkers aan het werk. “Er is zo’n diversiteit aan activiteiten, dat er altijd wel iets is waar iemand een bijdrage aan kan leveren”, zegt Rob. “Met name techneuten zijn welkom, de techniek verandert namelijk zo snel dat we op dat gebied altijd handen tekort komen”, voegt Ger toe.

Een aantal oud-medewerkers is doorgestroomd naar een beroep in de mediasector en werkt nu als dj of bij een bekende omroep, zoals Fabian Bohn (dj Brennan Heart), Robert Janssen (L1), Michel Coenen (NOS) en Jules van Hest (Qmusic). “Talentontwikkeling is al vanaf het begin één van onze belangrijkste doelstellingen, net als het helpen van beginnende artiesten. Maar bovenal willen we fungeren als programmamaker van en voor de gemeenschap”, zegt Bart. Ut P&M Hoés, de jaarlijkse goede-doelenactie van de omroep die in 2011 in het leven is geroepen, is hier een voorbeeld van. Tijdens deze actie zamelt Omroep P&M geld in voor een lokaal goed doel vanuit een glazen huis midden in Panningen. Bart: “We verdienen er niets aan, maar willen er zo voor de gemeenschap zijn.”

Ter ere van haar vijfentwintigjarig jubileum zendt de omroep op zaterdag 2 juni tussen 10.00 uur en 20.00 uur een marathonuitzending uit op radio, tv en internet. De uitzending is de gehele dag live te bezoeken. Tijdens deze open dag is er een museum, zijn de studio’s open voor bezoekers, treden diverse artiesten op, is er een huisband aanwezig en schuiven oud-medewerkers aan om terug te blikken op het verleden.

Er wordt ook over de toekomst gepraat. “De omroep heeft zich inmiddels bewezen en dat is echt een prestatie van iedereen samen. We zijn het echter nog lang niet moe en er zijn nog uitdagingen genoeg,” zegt Rob. Bart beaamt dit: “We blijven de lat steeds weer een beetje hoger leggen en proberen steeds meer stemmen te laten horen.” Ga voor meer informatie over de open dag naar www.omroeppenm.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie