Al veel kunststof in kapellen Peel en Maas

31-8-2017 door: Redactie
Stichting Kruisen en Kapellen Limburg adviseerde de bij hen aangesloten verenigingen onlangs om kostbare zaken die aan kruisen zitten of in kapellen staan, om te ruilen voor kunststof varianten. De kruisen en kapellen-verenigingen in Peel en Maas geven aan dat zij op verschillende plekken al namaakspullen hebben staan.

Zo had de kruisen en kapellen­afdeling van de Meijelse heemkundevereniging Medelo jaren geleden last van diefstal en vernieling. “Een kruis was kapotgemaakt en verschillende offerblokken waren leeggehaald”, laat de vereniging weten. “Dat kruis hebben we vervangen door een kunststof variant. De offerblokken in de twee kapellen die open zijn om bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken, worden elke dag geleegd en ’s avonds afgesloten. De laatste drie jaar hebben we geen incidenten meer gehad.” Ook bij Stichting Kruisen en Kapellen Baarlo-Maasbree hebben ze in het (recente) verleden last gehad van vernielingen. Ze namen daarom op verschillende plekken al maatregelen. “Er hangt bij tal van kruisen een kunststof christuscorpus. Ook in de kapellen zijn de kostbare beelden vervangen door kunststof kopieën”, aldus de ­vereniging. Toch is dat niet altijd een optie. “Soms is het te duur om een kopie te laten maken en daarom hangen er nog verschillende kostbare beelden buiten. Gemeente Peel en Maas kort ons op onze subsidie dit jaar, dus iets er aan veranderen, kunnen we niet. Het blijft een geldkwestie.”

De gemeente geeft aan dat de verenigingen aan zet zijn. “Er is in Peel en Maas nauwelijks of geen spraken van vandalisme en het is niet aan de gemeente om daar een advies over te geven. Mocht zoiets gebeuren, dan zijn de stichtingen aan zet, niet de gemeente”, aldus een woordvoerder.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie