Geld op bij kapellenstichting na vernielingen

15-3-2018 door: Redactie
Stichting Maasbreese wegkapellen zit met de handen in het haar. Na de zoveelste dure vernieling en diefstal in een van de Baarlose kapellen, die eigendom zijn van de stichting, vreest penningmeester Ed Groenendaal voor een financiële strop. “Er moet niets geks meer gebeuren, anders is ons geld op."
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De reeks vernielingen en diefstallen begon in oktober, toen een steen door de deur van de kapel van de Heilige Familie aan de Napoleonsbaan Zuid in Baarlo werd gegooid. In november werd de plexiglazen kapeldeur weer vernield, vermoedelijk door iemand met een luchtgeweer. In februari, op carnavalszondag 11 februari, werden diverse spullen uit dezelfde kapel gestolen. Vijf dagen later was de Annakapel op de Hoogstraat het doelwit en op zondag 25 februari troffen vrijwilligers het beeld van het Heilig Hart kapot aan op de stenen vloer van de kapel aan de Napoleonsbaan Noord. Vermoedelijk heeft iemand toen geprobeerd het beeld te stelen. Diezelfde dag werden de kaarsen uit de Annakapel weggehaald.

Penningmeester Ed Groenendaal van Stichting Maasbreese wegkapellen, die de kapellen in Baarlo en Maasbree beheert, weet niet wat hem overkomt. “Een groep vrijwilligers onderhoudt al jaren de kapelletjes. Ze zorgen dat ze elke dag geopend worden en er netjes uitzien voor bezoekers. Enkele vrijwilligers hebben al aangegeven dat ze sinds de vernielingen en diefstallen met een naar gevoel naar de kapel gaan, omdat ze niet weten wat ze er zullen aantreffen. Dit gaat ons echt aan het hart.” De incidenten houden Groenendaal zelf ook bezig. “De angst krijg je niet uit je kop. Af en toe ga ik zelf even in de kapelletjes checken of alles er nog wel staat. De politie doet er alles aan om deze zaak op te lossen. Wij wachten af en likken onze wonden. Maar de kapellen sluiten? Dat heeft geen zin. Daarbij moeten mensen gewoon met hun poten van andermans spullen afblijven.”

Stichting Maasbreese wegkapellen is eigenaar van de kapellen en beheert ze met behulp van subsidie van de gemeente. De afgelopen tien jaar werd gewerkt aan het opknappen van de gebedshuisjes aan de binnen- en buitenkant. Inmiddels zijn ze bijna allemaal gerenoveerd en is enkel nog jaarlijks onderhoud nodig. Vorig jaar besloot gemeente Peel en Maas de subsidie aan de stichting met 60 procent te verlagen, waardoor ze in plaats van ruim 9.000 euro nog iets meer dan 3.500 euro krijgt per jaar. Met alle kosten van die diefstallen en vernielingen blijft daar maar weinig van over, aldus de penningmeester. Het repareren van het Heilig Hartbeeld kost waarschijnlijk een paar honderd euro. “Met een beetje geluk houden we nog wat over, maar dan moet er niets geks meer gebeuren. Anders is ons geld op en komen we tekort. Als dat gebeurt, kunnen we als stichting niet meer voortbestaan en moeten we het beheer van de kapellen teruggeven aan gemeente Peel en Maas.”

Groenendaal hoopt op steun vanuit het dorp zodat de stichting voort kan blijven bestaan. “Met de giften en het kaarsengeld kunnen we wel kleine bedankjes kopen voor de vrijwilligers, maar het is niet genoeg voor het jaarlijks onderhoud aan het verfwerk en de meubels bijvoorbeeld. We krijgen vanwege de vernielingen veel steun vanuit het dorp, maar slechts enkelen stoppen ons iets toe of steken de handen uit de mouwen om ons te helpen. De kapellen horen er toch bij hier in Limburg, het is een belangrijk stukje van ons religieus erfgoed.”

Stichting Maasbreese wegkapellen is daarom op zoek naar mensen die spullen hebben om de kapellen aan te kleden, zoals banken, stoelen en kandelaars. Ook zoekt de stichting vrijwilligers die willen helpen de kapellen aan de binnen- en buitenkant te onderhouden. Belangstellenden kunnen zich melden bij Ed Groenendaal via
mimpen01@xs4all.nl of door te bellen naar 077 382 69 21.

Noot:
In tegenstelling tot wat in het artikel ‘Geld op bij kapellenstichting na vernielingen’ in de HALLO van donderdag 15 maart werd vermeld, zijn niet alle kapellen in Baarlo eigendom van en in onderhoud bij Stichting Maasbreese wegkapellen. De kapel van de Heilige Familie aan de Napoleonsbaan is particulier bezit en krijgt geen subsidie via de stichting. Alle kosten worden betaald uit het potje van het kaarsengeld en de kapel wordt geheel onderhouden door de familie Mertens van de Sprunklaan uit Baarlo.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie