‘Alle vertrouwen in de Meijelse gemeenschap'

9-5-2018 door: Redactie
De Meijelse kerk wist de laatste jaren verschillende keren het nieuws te halen. Kapotte verlichting, plannen voor een uitkijkpunt in de toren en een grootschalige restauratie waar bijna een miljoen euro mee gemoeid is, hielden de gemoederen bezig in het Peeldorp. Alles lijkt nu te zijn geregeld, al is er nog één maar: de Meijelse gemeenschap moet 170.500 euro bijleggen.
maskTop
‘Alle vertrouwen in de Meijelse gemeenschap'
maskBottom

In december 2015 werden led-spotjes geplaatst in de Meijelse kerktoren om het gebedshuis in de avonduren zichtbaar te maken voor de hele omgeving. Acht maanden later raakten die echter door een blikseminslag zo beschadigd dat ze niet meer te herstellen waren. In eerste instantie weigerde de verzekeraar te betalen, maar na flink wat gesteggel ging zij in oktober vorig jaar alsnog overstag en betaalt zij de vervanging.

“De verlichting wordt vervangen als slotstuk van de grote restauratie die er aan komt”, vertellen Jos van Hal, vice-voorzitter van het Vincentiuscluster, en Frits Berben, kerkmeester van Meijel en bestuurslid van het Vincentiuscluster. “We gaan niet eerst de spotjes vervangen en dan de kans lopen dat ze beschadigd raken tijdens de restauratie van de kerk als ook de toren onder handen wordt genomen.”

170.500 euro vanuit gemeenschap

Die genoemde restauratie is een flinke. In totaal is er volgens Van Hal 985.000 euro nodig om het verouderde dak van de kerk te restaureren. Ook wordt in de toren op verzoek van Dorpsoverleg Meijel een uitkijkpunt gemaakt om toeristen een weidse blik op de omgeving en Meijel zelf te gunnen. Om dat allemaal te kunnen betalen, was er ook steun vanuit de gemeente nodig. VVD en AndersNu weigerden echter geld te geven aan religieuze gebouwen. De andere partijen stemden wel voor, waardoor de gemeente 147.500 euro beschikbaar stelt voor de restauratie. De rest van het geld komt van de provincie Limburg (492.000 euro) en het bisdom Roermond (175.000 euro).

Dan blijft er een gat over van 170.500 euro. Dat bedrag moet vanuit de gemeenschap komen, vertellen Van Hal en Berben. Het resterende bedrag komt neer op zo’n 27,50 euro per inwoner van Meijel. “In 2006 hebben we zo’n zelfde, overigens geslaagde, actie gehad om de 125.000 euro kostende renovatie van de kerktoren te kunnen bekostigen”, vertelt Berben. “Net als toen gaan we huis-aan-huis folders verspreiden met de vraag aan inwoners en bedrijven of ze hun steentje willen bijdragen.”

Maar waarom zouden ongelovige Meijelnaren betalen aan een gebouw dat niet van hen is? “De kerk is gezichtsbepalend voor het dorp”, vertelt Berben. “Het heeft niets met religie te maken. Daarbij wordt de toren een echte toeristische trekpleister met het uitkijkpunt in de toren. Daar profiteren bedrijven en horeca van. Met de herstelde led-lampen wordt de kerk weer echt de kathedraal van de Peel. Iets waar alle Meijelnaren trots op zijn. Gelovig of niet.”

Volgens Berben en Van Hal is de kerk in Meijel allang niet meer alleen voor gelovigen. “Veel van de vrijwilligers en bestuurders zijn niet gelovig. Ze vinden het belangrijk dat de kerk behouden blijft en helpen daarom mee. We proberen het gebouw ook voor zoveel mogelijk andere dingen te gebruiken.”, vertelt Berben. “Zo vindt iedere 2 à 3 jaar het Oogstdankfeest plaats, zijn er concerten, zat het Peelgeluk-punt tot voor kort hier en werd er onlangs een seminar gehouden. We willen het nevengebruik stimuleren. “

Gebouw gebruiken voor nevenactiviteiten

Het kan gebeuren dat het kerkbestuur de Meijelse gemeenschap fout inschat en er te weinig geld wordt binnengehaald. “Daar gaan wij niet vanuit”, vertelt Van Hal. “We hebben wel gepraat over het ‘wat als-scenario’, maar wij hebben zo veel vertrouwen in een goede afloop dat dat eigenlijk niet is uitgewerkt. Daarbij is de kerk een rijksmonument, dus die restauratie moet er komen, linksom of rechtsom. Anders staat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op de stoep. Als we merken dat we het niet gaan halen, moeten we alarm slaan. Dan moeten we iets anders gaan bedenken. Maar zoals gezegd: wij hebben echt alle vertrouwen in de Meijelse gemeenschap.”

De kerk kreeg onlangs een ontheffing van de provincie om ondanks de aanwezigheid van een beschermde vleermuis werkzaamheden te kunnen verrichten. Vanaf half mei worden de folders huis-aan-huis verspreid in Meijel. De bedoeling is dat uiterlijk na de bouwvak begonnen wordt met de restauratie. Die moet ongeveer negen maanden duren.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie