Een kerstdorp in de woonkamer

20-12-2017 door: Redactie
Kerstmis is bij Oscar en Nicole Merks uit Grashoek niet compleet zonder een kerstdorp. Op grote tafels tussen de keuken en de bank bouwen ze elk jaar in vier dagen weer het dorp op. Inclusief skipiste met kabelbaan, een chocoladefabriek, ‘bierstube’, kermis, kathedraal, vuurtoren en treinstation.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Vroeger al stond de kerstperiode bij Nicole thuis garant voor aankleding met “alle toeters en bellen”. “Mijn vader had altijd een kerstdorpje staan dat hij elk jaar opbouwde in de woonkamer”, vertelt Nicole. Zowel Nicole als Oscar deelde de liefhebberij voor de miniaturen. “Dit is een klassiek geval van een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Oscar. “Inmiddels verzamelen we al zo’n tien tot twaalf jaar spullen van Lemax.” Het merk produceert de miniaturen, vaak met werkende lichtjes, geluid en bewegende, elektrische onderdelen sinds 1990.

Oscar: “Elk jaar zit er ook weer iets nieuws bij de collectie. Dit jaar zag je bijvoorbeeld veel spullen met kerstmannetjes erbij afgebeeld. Ook wij zijn er voor gevallen en hebben een kerstslee en een klokkentoren in kerststijl. Er worden ook regelmatig spullen vernieuwd. Nu hebben ze bijvoorbeeld een molen gemaakt waarvan de wieken kunnen draaien. Dat kan die van ons niet. Je begrijpt: die nieuwe molen staat natuurlijk op ons verlanglijstje.”

Het eerste Lemax-artikel dat Oscar en Nicole kochten, was een miniatuurkermis met een draaiend reuzenrad met lichtjes en een draaimolen. Nicole: “Daarna hebben we de verzameling elk jaar een beetje uitgebreid met huisjes, poppetjes en aankleding.” Inmiddels bevat de collectie een treintje met station, diverse winkeltjes en kraampjes, een café, een Duitse ‘bierstube’ met gezelschap in lederhosen, een chocoladefabriek, vuurtoren, domkerk, een watermolen, kabelbaan en een boot. Daarnaast nog een groot aantal besneeuwde bomen, poppetjes, een besneeuwde berg, straatverlichting, landschapsdelen en aankleding.

Elk jaar werken Nicole en Oscar samen vier dagen aan het dorp. Oscar: “We beginnen meestal begin december al. Het dorp staat op schragen met planken erop, dat de basis is. Daarna halen we alles van zolder en beginnen we met het opbouwen, aankleden en het aansluiten van alle kabels. We nemen er de tijd voor en doen elke dag een beetje.”

Veel groter kan de collectie volgens Oscar niet worden. “De tafel beslaat nu alle ruimte tussen de keuken en de bank en staat aardig vol. Groter kan niet meer zonder dat het enorm in de weg zou staan. Als we het nog flink willen uitbreiden, zouden we moeten verhuizen”, grapt hij. “We richten ons nu daarom ook vooral op onderdelen vervangen, zoals de molen of de trein. De onze rijdt niet meer. Ook gaat er weleens wat kapot, want het is maar teer spul.”

“Wat het zo leuk maakt, is de sfeer die het brengt en de kerstachtige uitstraling die het je huis geeft”, vertelt Oscar. “Een kerstboom zetten we sowieso en verder versieren we nog wat in huis, maar zo’n kerstdorp geeft iets extra’s. We vinden het heerlijk om op de bank te zitten en van het tafereel te genieten. Het is natuurlijk super-populair in Duitsland, maar je ziet dat ook hier veel mensen blijven kijken naar de etalages met kerstdorpen in de winkels. En we krijgen veel leuke reacties.”

Op tweede kerstdag staat meestal een bezoekje aan het tuincentrum in Venlo gepland. Nicole: “Dan kijken we even of ze nog iets leuks in de aanbieding hebben, want eerlijk is eerlijk: het is duur spul.” Huisjes kosten gemiddeld 40 euro en figuren heb je al voor een paar euro, terwijl attracties gauw 100 euro kosten. Het kerstdorp staat elk jaar een week of vijf in de woonkamer en gaat in het nieuwe jaar weer naar zolder. Oscar: “Dan begint het gewone leven weer. Ook ben ik in januari jarig, dus dan kunnen we die ruimte weer goed gebruiken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie