Kesselse blaaskapel speciale gast op Duits festijn

12-7-2018 door: Redactie
De Kesselse blaaskapel Labberjoeks heeft zijn laatste optreden beleefd. De leden van de muziekgroep die in 1979 werd opgericht, kwamen sporadisch nog bij elkaar voor optredens. Op zondag 8 juli kwam daar een einde aan tijdens het Wiesenfest in het Duitse Gefrees. De kapel werd speciaal door de Duitse gemeente uitgenodigd om langs te komen.
maskTop
Kesselse blaaskapel speciale gast op Duits festijn
maskBottom

Inmiddels is Labberjoeks een ‘slapende’ kapel. Vroeger was de groep echter heel actief, organiseerde ze evenementen en waren er zelfs concerttours door Europa. Bij de allereerste van die tours, drie jaar na de oprichting, gebeurde er iets heel opmerkelijks. “We waren in 1982 onderweg van Rotenburg naar Kulmbach toen we in een file kwamen”, vertelt Huub Vossen, lid van Labberjoeks. “We besloten van de weg af te gaan en we kwamen in Gefrees, bij de Tsjechische grens, terecht. Daar was net het Wiesenfest bezig. Wij gingen in de feesttent zitten met onze blaaskapelkleren aan en dat werd opgemerkt. Iemand van de gemeente zag ons zitten en vroeg of wij niet wat wilden spelen. Dat hebben we gedaan.”

Het optreden bleek een groot succes. “De ontvangst daar was ongekend. De hele zaal ging los op onze muziek”, aldus Huub. Drie dagen bleef de joekskapel in Gefrees om muziek te maken. Het jaar erna kregen de Kesselnaren een uitnodiging om wederom een optreden te verzorgen op het Wiesenfest. “Daar werden we ontvangen door het gemeentebestuur en alles was voor ons geregeld. We kregen kost en inwoning alleen maar om daar op te treden.” Delegaties uit Gefrees kwamen in de jaren daarna ook naar Kessel. “Er ontstond een soort dorpenband. Heel speciaal.”

Afscheid van organisator feest

Meer dan twintig jaar maakte Labberjoeks de reis richting Oost-Duitsland om op te treden in Gefrees. De laatste vijftien jaar ging de steeds ouder wordende groep nog maar één keer per vijf jaar. De kapel trad de laatste jaren sowieso nog maar sporadisch op. “Alleen op oproepbasis”, vertelt Huub. “Maar we kregen zo’n mooi verzoek. Daar moesten we wel aan mee werken.” De kapel werd namelijk gevraagd op te komen treden bij het afscheid van de organisator van het Wiesenfest. “Walther Brendl, die ons in 1982 ontving, stopt met zijn werkzaamheden in de organisatie. Voor hem is de band met Labberjoeks een hoogtepunt uit zijn loopbaan en hij wilde het afscheid samen met ons vieren. Wij waren vereerd dat we hiervoor gevraagd werden.”

Omdat de leden van Labberjoeks allemaal rond de 60 jaar oud zijn, besloot de groep dat dit ook meteen het afscheidsconcert van de blaaskapel zou zijn. “Een mooier moment is niet denkbaar”, aldus Huub. De groep trad op zondag 8 juli voor de allerlaatste keer op. Vanwege het speciale karakter dit keer ook met zang. “Gelukkig zijn veel onze leden lid van zangvereniging Aodemnoët in Kessel, dus met het zingen zat het wel goed”, laat Huub weten.

Huub en zijn mede-blazers zijn apetrots dat ze zo’n belangrijke positie hebben ingenomen in het belangrijkste feest van het jaar in Gefrees. “En dat allemaal omdat we niet meer in de file wilden staan 36 jaar geleden. Dat is een prachtig verhaal toch?”

Disclaimer | CopyrightŠ 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie