Een kijkje in elkaars keuken

25-10-2017 door: Redactie
Leden van KBO Panningen kookten zaterdag 21 oktober samen met een groep nieuwe Nederlanders in het toekomstige gemeenschapshuis van Panningen aan de Kerkstraat. De maaltijd werd gemaakt in het kader van het Goedendag-project, dat samen met Vorkmeer is opgestart. Deelnemers kregen een kijkje in de Nederlandse, Syrische en Poolse keuken, in de meest letterlijke zin van het woord.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto
Foto en filmpje: KBO Panningen

Het thema van het project was ‘samen’. “Samen bedoelen we dan ook letterlijk”, aldus voorzitter Jos Janssen van KBO Panningen. “De deelnemers hebben het allemaal samen gedaan. De boodschappen halen bij de supermarkt, koken en de tafel dekken. Daarna hebben ze samen gegeten, het gezellig gemaakt en ook alles weer netjes opgeruimd. Het was weer schitterend dit jaar. Helemaal geslaagd. Zo konden we letterlijk een kijkje in elkaars keuken nemen.”

Net zoals eerdere edities, deden er mensen uit Nederland en Polen mee. Janssen: “Dit keer waren er ook statushouders uit Syrië bij. Alles bij elkaar waren we met 44 mensen, voor het eerst ook een paar kinderen. De jongste was een jaar of vijf, de oudste deelnemer 82 jaar. Hoewel de voertaal Nederlands was, hebben de Syriërs vooral gecommuniceerd met handen en voeten. Maar dat ging prima.”

Pierogi, rijst met kip en arretjescake

Er werden drie menu’s met een voor-, hoofd- en nagerecht gekookt van de drie aanwezige nationaliteiten. “Het Nederlandse menu bestond uit aspergesoep, een preischotel en arretjescake”, aldus de KBO-voorzitter. “Daarnaast werd er Poolse boekweitsoep gemaakt, pierogi (gevulde deegballetjes, red.) en als toetje donuts. De mensen uit Syrië maakten rijst met kip en een heerlijke kruidkoek voor erna. Alles werd in schalen opgediend, zodat iedereen een beetje van elkaars gerechten kon proeven. Sommigen vonden het zo lekker, dat ze wel vier keer opschepten.” En alles wat aan het einde van de avond over was, werd in plastic bakjes gedaan. “Zo hebben we alles verdeeld en kreeg iedereen nog iets lekkers mee naar huis voor de dag erna.”

De kookmiddag werd voor het vierde jaar op rij georganiseerd door de KBO-afdeling uit Panningen. Het werd vier jaar geleden bedacht door welzijnsorganisatie Vorkmeer, die een partner zocht om de kookmiddag te organiseren. “Toen zijn wij benaderd met de vraag of wij hieraan mee zouden willen werken”, aldus Janssen. “We vonden het een grandioos idee en zijn er meteen ingestapt.”

Goedendag zeggen tegen elkaar

Het idee van het project is om nieuwe Nederlanders te helpen bij hun integratie in Peel en Maas, vertelt Janssen. “Ze wonen allemaal hier en zijn voor ons daarom ook Nederlanders. We willen graag helpen het naar hun zin te maken en vonden dit een mooie manier om te doen. De KBO staat tegenwoordig niet voor niets voor ‘Kom Bij Ons’. We willen niet alleen de ouderen achter de geraniums weghalen, maar ook gewoon mensen bij elkaar brengen. Dat ze een andere nationaliteit hebben, is helemaal niet belangrijk. Iedereen mee laten doen en elkaar leren kennen, daar gaat het om. Zodat als we elkaar op straat tegenkomen, we ook ‘goedendag’ tegen elkaar zeggen en een praatje maken met elkaar.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie