Een kijkje in de historie van Peel en Maas

4-1-2018 door: Redactie
PeelenMaasNet ging in 2016 al in de lucht. De website met historische foto’s, documenten, kranten, personen en objecten had een tijdje nodig om een plekje te verkrijgen in de samenleving, maar inmiddels is de website voor veel mensen niet meer weg te denken. Afgelopen jaar werd het archief flink uitgebreid en voor de komende periode staan weer veel zaken op het programma.
maskTop
Een kijkje in de historie van Peel en Maas
maskBottom
De Maasbreese kerk na de Tweede Wereldoorlog (Foto: PeelenMaasNet)

Van afbeeldingen van de opening van sporthal De Körref in Meijel in 1977 tot een verslag van de gemeenteraadsvergadering van Helden op 27 januari 1922. Als iets heeft plaatsgevonden in één van de vier voormalige gemeentes waaruit Peel en Maas is ontstaan, is er een grote kans dat er iets over te vinden is op PeelenMaasNet. Nog niet alles misschien, maar daar wordt hard aan gewerkt, zo vertellen Toos Wilms en Peter Peeters.

Toos is als archivaris van de gemeente betrokken bij PeelenMaasNet en ze stond mede aan de wieg van het initiatief. Tegenwoordig is ze vooral bezig met het adviseren van de stichting. “Elke dag komen er nieuwe foto’s en documenten bij. De heemkundeverenigingen zijn druk bezig met inscannen.” Zo zijn de ‘Blèdjes’ (weekblad Midden-Limburg), van 1918 tot 1984 al te zien, zijn 35 jaar van het Weekbericht voor Meijel al gedigitaliseerd en zijn de edities van tijdschrift De Moennik er te vinden. Vanaf januari gaat de historische werkgroep De Brede uit Maasbree aan de slag met het digitaliseren van weekblad Op den Baum.

De site herbergt dus al een grote schat aan informatie. Toch kan er nog veel meer bij. Peter Peeters is voorzitter van Stichting PeelenMaasNet en ontzettend veel bezig met de website. “Voetbalclub SV Panningen heeft onlangs toegezegd het archief aan ons over te dragen. Zo’n dingen vind ik geweldig. Die club bestaat 90 jaar en heeft een prachtig archief. We zijn heel blij dat verenigingen ook de waarde van hun geschiedenis inzien. Ik hoop nog een beetje dat de schutterij van Helden ook mee wil doen. Die bestaan al sinds de 16e eeuw en moeten dus wel een uitgebreid archief hebben. Dat zijn pareltjes.”

Een aantal verenigingen kan zelf foto’s aan de site toevoegen. Het is echter niet zo dat iedereen maar gewoon alles erop kan zetten. De verenigingen krijgen instructies en de foto’s worden ook gecheckt op kwaliteit. “Of er bijvoorbeeld geen watermerk doorheen zit”, vertelt Toos. Zelf is ze als adviseur vooral bezig met het informeren van de stichting over zaken als het proces rondom het digitaliseren en beeldrechten. “Het kan wel eens zo zijn dat iemand met de beste bedoelingen een foto op de site zet, maar dat diegene helemaal niet de rechtenhouder is. Daar moeten we ook rekening mee houden, want dat kan veel geld kosten.”

Na de opstartfase in 2016 nam afgelopen jaar de belangstelling een grote vlucht. “We hebben inmiddels gemiddeld 56 unieke bezoekers per dag, waarvan een derde voor de eerste keer op de site kijkt”, vertelt Toos. “Zoveel mensen zouden we bij het gemeentearchief of de historische verenigingen niet kunnen ontvangen. We zijn heel blij dat we de mensen nu digitaal kunnen bedienen.”

Vooral de genealogie, stamboomonderzoek, blijkt een belangrijk zoekonderwerp. Van de oud-gemeente Helden staat het complete bevolkingsregister al op de site, de andere gemeenten komen er aan. Om het allemaal online te krijgen zijn veel mensen nodig. Peter: “We zijn al bij veel verenigingen zoals dorpsoverleggen, KBO’s en vrouwenbonden geweest. Ze reageren altijd enthousiast, maar de stap om daadwerkelijk te beginnen, is nog groot. Iedereen die wil, kan en mag zich aanmelden via info@peelenmaasnet.nl.” PeelenMaasNet moet dan ook een archief van en voor de gemeenschap worden. Toos: “De informatie moet een beeld geven over de tijd waarin we leven en leefden.”

Op maandag 8 januari organiseert PeelenMaasNet van 18.30 tot 20.30 uur een genealogiecafé in de bibliotheek in Panningen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie