Panningnaar schrijft landelijke ­carnavalskraker

8-2-2018 door: Redactie
Koe Hermien hield Nederland de laatste weken bezig. Het beest ontsnapte op weg naar de slacht en het lukte de koe om een week of zes uit handen te blijven van de jagers, boeren en instanties die haar probeerde te vangen. In de bossen bij Lettele in Overijssel bleef ze uit handen van iedereen. Ton Geurts (59) uit Panningen kreeg inspiratie van het verhaal en besloot er een nummer over te schrijven.

Het AD, De Stentor, het Jeugdjournaal, RTL Latenight en ga zo maar door. Nieuwsmedia vielen over elkaar heen om Ton te spreken over zijn nummer over momenteel de beroemdste koe van Nederland. “Dat terwijl ik het nummer gewoon thuis in twee uur geschreven en opgenomen heb”, vertelt Ton. “Ik had al een keer eerder op het deuntje van ‘Een tante in Marokko’ geschreven en ik zat ’s morgens bij de Hema te ontbijten toen ik de inspiratie op voelde komen. Toen ben ik snel naar huis gegaan en heb ik het in elkaar gezet.”

Spontaniteit belangrijker dan kwaliteit

Ton maakte het nummer op vrijdagmiddag en zette het op YouTube om ‘zijn ei’ kwijt te kunnen. Daarna dacht hij er eigenlijk niet meer aan tot zondagavond. “Ik werd gebeld door een journalist van het AD. Hij had het over mijn carnavalskraker. Heel grappig allemaal. Zoiets kun je ook niet plannen. Daarna kwam het overal voorbij en stond het in verschillende kranten. Grappig dat een Panningnaar viraal gaat over een koe in Overijssel. Ze hebben boven de rivieren blijkbaar Limburgers nodig om carnaval te kunnen vieren”, lacht Ton. Het was een grapje en Ton stopte dus veel humor in het nummer. ‘Zeventien koeien moesten in Lettele op transport, maar voor Hermien was de vrijheid nog te kort. Ja, die wilde lekker crossen, door de bossen lopen hossen. Niet in stukjes, met een dressing op een bord’, begint het nummer.

“Er is wel over nagedacht. Zeker over de tekst heb ik wel even gedaan. Maar het belangrijkste bij dit soort ingevingen is de spontaniteit. Die is eigenlijk belangrijker dan de kwaliteit.” Ook het einde van het nummer zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. ‘In de bossen loopt ze nu al weken rond, wel alleen maar verder heel gezond. Aan haar lijf geen polonaise, geen klodder mayonaise en geen knoflook in het gaatje van haar kont’, bedacht Ton. “Ik had als idee om te eindigen met een geweerschot, maar bij nader inzien leek me dat niet verstandig. Het loopt nu rustig af.” Ton is blij dat Hermien na een crowfunding-actie de rest van haar leven kan gaan slijten op een rustplek voor koeien. “Ik hoop dat ze daar haar rust vindt, zo lekker op stal.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie