Lijsttrekkers Peel en Maas - Annigje Primowees

14-12-2017 door: Redactie
Annigje Primowees is bij de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks. De enige echt links georiënteerde partij in Peel en Maas koos de Maasbreese als boegbeeld voor de komende periode om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. De 62-jarige docent is naar eigen zeggen al sinds haar jeugd een echte sociaal democraat.
maskTop
Lijsttrekkers Peel en Maas - Annigje Primowees
maskBottom

“Ik kom uit een links nest, zogezegd”, vertelt Primowees die in Amsterdam werd geboren en opgroeide in Heerlen. “Mijn ouders waren heel betrokken bij de samenleving en lid van zaken als de VARA, de arbeiderspers en ze deden mee aan stakingen. We waren allemaal ontzettend betrokken bij de maatschappij en wilden ons steentje bijdragen.” Net als haar ouders en grootouders werd ook Primowees lid van de PvdA.

Met haar lidmaatschap van de politieke partij deed Primowees lange tijd niets. Dat kwam vanwege haar baan. Na haar studie geschiedenis ging ze aan de slag als journalist. “Dan moet je onpartijdig zijn en dus heb ik in die periode niets gedaan met mijn politieke voorkeur.” In 1975 verhuisde ze vanwege het werk van haar man naar Maasbree. In principe voor een paar jaar, maar het dorp beviel zo goed dat het echtpaar besloot te blijven. “Het was een fijne plek om de kinderen, onze twee zoons en een dochter, te laten opgroeien.” Toen ze in Venlo aan de slag ging als docent geschiedenis en later ook filosofie, drama en maatschappijleer op de pabo werd dat anders. In 2002 werd ze commissielid van de PvdA in de gemeente Maasbree. In 2004 kwam ze in de gemeenteraad en twee jaar later werd Primowees fractieleider.

Ze ging de politiek in omdat ze betrokken wil zijn bij de maatschappij, maar wat wil Primowees dan bereiken? “Het liefst van alles wil ik een verschil maken in de sociale zekerheid van mensen en een duurzamere samenleving. Ik wil opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben en meer zekerheid bieden aan hen. Als je alles aan marktwerking overlaat, wordt alles afhankelijk van hoeveel winst er wordt gemaakt. Dat is voor de samenleving en de duurzaamheid niet goed. We moeten in onze maatschappij, waarin het neoliberalisme nog steeds een leidend beginsel is, meer beseffen dat mensen niet geboren worden als consument of werknemers, maar als mens.” Haar eigen partij, PvdA, leed in maart bij de Tweede Kamerverkiezingen een historisch verlies van 29 zetels. “Dat was een hele zware klap voor ons. Dat heeft wel pijn gedaan. Dat voorspelt echter nog niet de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Je moet overigens de landelijke partij los zien van ons. Wij krijgen echt geen instructies van hen. We zijn volstrekt vrij in wat we doen. We kunnen gewoon zeggen wat we zelf denken. Het kan soms helpen om lijntjes te hebben als je naar een groter geheel kijkt. Dus als de provincie of het Rijk erbij betrokken is. Dan is het handig om ingangen te hebben bij die instanties.”

Waar Primowees een hekel aan heeft binnen de politiek, zijn de spelletjes. “Ik probeer altijd mijn eigen waarden uit te dragen. Als ik tegen iets ben, ga ik echt niet voor stemmen. En al zeker niet om meer publiciteit te krijgen. Het gaat om de inhoud, niet om kindjes optillen voor de foto of zoiets. We weten waar we voor staan bij PvdA/GroenLinks en dragen dat volgens mij ook uit.”

De samenwerking tussen PvdA en GroenLinks in Peel en Maas bestaat sinds de fusie van de vier gemeentes in 2010. De twee partijen besloten samen verder te gaan om zo een sterkere linkse kant te creëren. Een logische keuze volgens Primowees. “PvdA en GroenLinks verschillen helemaal niet zoveel van elkaar. Het zijn marginale verschillen op een paar puntjes. Ook landelijk geldt dat. Op deze manier blijft de versplintering. Samen kan links een steviger blok vormen in de Nederlandse politiek. Maar ja, samengaan is lastig. Tradities moeten dan overboord. Ik hoop dat het lukt, maar het zal nog wel even duren.”


(Foto: Jac Willekens)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie