Lijsttrekkers Peel en Maas: Peter Craenmehr

8-3-2018 door: Redactie
De gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels heel dicht bij gekomen. In onze serie over lijsttrekkers was één partij nog niet aan bod gekomen. De lijsttrekker van AndersNu werd namelijk pas laat bekend­gemaakt. Panningnaar Peter Craenmehr stapte halverwege januari nogal plotseling over van Lokaal Peel&Maas naar AndersNu en werd meteen gebombardeerd tot lijsttrekker.
maskTop
Lijsttrekkers Peel en Maas: Peter Craenmehr
maskBottom

Na het overlijden van ­wethouder Arno Janssen koos Lokaal Peel&Maas ervoor nieuwkomer Fred van Gulik naar voren te ­schuiven als beoogd opvolger. “Ik vind gevoel en open communicatie heel erg belangrijk”, vertelt Peter over zijn overstap. “Als het bestuur tegen mij had gezegd dat ze iemand anders meer geschikt vonden als wethouder,­ had ik dat geaccepteerd. Nu werd een nieuwkomer boven de trouwe eigen leden gekozen en dat terwijl ik de goede dossierkennis had. Dat mag hoor, maar toen heb ik mijn conclusies getrokken.”

Gratis voetballen bij SV Panningen

Het politieke avontuur van Peter begon twintig jaar nadat hij in Panningen kwam wonen. In 1979 verhuisde hij van Venlo naar Panningen met zijn vrouw Annie. Dat was handiger, aangezien hij al een paar jaar voor hoofdklasser SV Panningen voetbalde. “In Blerick zei mijn trainer dat ik niet in het ­eerste team kwam, omdat ik doordeweeks niet kon komen trainen vanwege militaire dienst. Ik ben eerzuchtig en dat liet ik niet zomaar gebeuren. In die tijd kregen veel spelers betaald om in Panningen te komen voetballen, maar ik kwam gratis. In mijn tweede jaar werd ik topscoorder van de algehele hoofdklasse.” Samen met Annie heeft Peter twee zoons, een kleinzoon en –dochter en is er nog een kleinkind op komst.

Het is voor Peter wel vaker voorgekomen dat hij zijn conclusies trok als iets hem niet aanstond. Zo ook bij zijn werk. In Venlo was Peter maatschappelijk werker. Hij wees voor de woningcorporatie woningen toe aan woonurgenten. “Op een gegeven moment moest ik gezinnen die het niet meer konden betalen uit hun huis zetten, omdat dat financieel beter was voor de woningcorporatie. Zoiets kan ik niet.”

Mensenmens

Daarna ging hij aan de slag als adviseur van verzekeringen en hypotheken. “Dat klinkt niet als een baan voor een mensenmens, maar ik heb alleen polissen geadviseerd die de mensen ook echt nodig hadden. Ik kan alle klanten van toen recht in de ogen aankijken.” Na eerst reïntegratiecoach te zijn geweest, is Peter inmiddels vrijwilliger bij mensen met dementie, werkt hij als medewerker bediening bij Partycentrum De Houbereij en als chauffeur bij Stomerij van Hal. Zaken waarbij hij bezig is met het zorgen voor mensen. “Dat lijkt er allemaal op te wijzen dat ik links ben, maar ik vind mezelf de enige échte VVD’er in de gemeenteraad. Ik ben er groot voorstander van dat mensen voor zichzelf opkomen en zelf dingen oplossen, maar de overheid moet wel voor mensen opkomen die dat niet kunnen. Dat doet de huidige VVD-fractie niet.”

Groot voorstander van samenwerken

Zelf was Peter jaren lid van de VVD. “Eind jaren 90 was ik bevriend met een VVD-raadslid en hij vroeg me of ik voor hem in wat commissies kon zitten en de informatie kon doorspelen. Zo ben ik er in gerold.” Tot 2010 bleef hij bij de VVD. Toen gebeurde iets herkenbaars. “Ik wilde de volgende stap maken en wethouder worden, maar het bestuur koos voor iemand die zich net bij de partij had aangesloten. Toen ben ik als eenmansfractie verder gegaan, totdat ik na gesprekken merkte dat ik goed bij Lokaal Peel&Maas paste. Vanaf 2012 zat ik voor hen in de gemeenteraad.”

Peter noemt zichzelf een gevoelsmens. “Het gevoel bij AndersNu was beter. Lokaal Peel&Maas laat zich te vaak leiden door coalitieafspraken. AndersNu is veel kritischer. Af en toe moet je ruziën om zaken duidelijk te maken. Maar boven alles ben ik een groot voorstander van samenwerken. We willen allemaal dat de burgers van Peel en Maas het goed hebben en dat bereik je alleen door samen te werken. In de partij, maar ook in de gemeenteraad.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie