Maatregelen vanwege droogte

12-7-2018 door: Redactie
Het is in de regio al langere tijd droog en daardoor zijn veel instanties extra alert op natuurbranden. De brandweer van Panningen moest al uitrukken voor een brand in Heythuysen en op de Zandbergweg in Panningen. Ook in Maasbree was een droog stuk berm in brand gevlogen. Brandweer, gemeente, de Veiligheidsregio en de LLTB hebben daarom maatregelen genomen.
De brandweer bij de bermbrand op de Zandbergweg in Panningen (Foto: Jordy Strijbos)

Ondanks een klein buitje op dinsdag 10 juli, is het al enkele weken zeer droog. Het risico op natuurbranden is daardoor veel groter dan normaal. Brandweer Limburg-Noord roept iedereen daarom op om zelf goed op te letten op het ontstaan van branden en natuurbranden. “Natuurlijk kunnen mensen nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112”, aldus de brandweer.

Brandweer Limburg-Noord is momenteel extra alert vanwege de aanhoudende droogte in de regio. Een specialist natuurbrandbestrijding houdt dagelijks de droogteontwikkelingen in de gaten met meetstations. De brandweer rukt bij een brand met extra mensen en materieel uit.

De brandweer en natuurorganisaties gaven het risico van een natuurbrand altijd aan door middel van vijf kleuren, maar dit systeem werd eerder dit jaar vervangen. Nu wordt aan de hand van twee fasen aangegeven hoe hoog het risico is. De fase ‘regulier risico’ geldt altijd en betekent dat mensen voorzichtig moeten zijn met vuur in de natuur. Onze regio zit vanwege de droogte nu in de fase ‘extra alert’, wat inhoudt dat hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uitvoeren.

Ook de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) neemt extra voorzorgsmaatregelen. Zij riep haar leden vorige week op om grondwaterputten ter beschikking te stellen aan de brandweer als er berm- en natuurbranden moeten worden geblust. Ook niet-leden worden opgeroepen om zich bij de LLTB te melden en waterputten aan te bieden om te gebruiken voor bluswater. De LLTB hoopt volgende week de eerste gegevens over het aantal waterputten dat de brandweer kan gebruiken klaar te hebben, zodat ze met Waterschap Limburg kunnen worden besproken en geanalyseerd.

Kijk voor meer informatie op www.natuurbrandrisico.nl en op www.lltb.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie