Meijel en Helden maken nog kans op D'n Um

4-7-2018 door: Redactie
Twee schutterijen uit Peel en Maas mogen bij het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) terugkomen voor de tweede dag. Sint Nicolaas uit Meijel en Sint Lambertus uit Helden wisten op zondag 1 juli alles raak te schieten, waardoor ze op zaterdag 7 juli voor de ultieme prijs, D’n Um en daarmee de organisatie van het OLS van volgend jaar, op mogen gaan.
maskTop
Meijel en Helden maken nog kans op D'n Um
maskBottom

In Ophoven, net over de grens in België, organiseerde schutterij Sint Servatius Raam het OLS van 2018. De voorspelde hitte bleef door de wind uit, maar juist die wind zorgde er ook voor dat het lastig schieten was voor de 144 deelnemende schutterijen. “Zeker in de eerste ronde was de wind wel een factor”, vertelt John van Rooij, voorzitter van Sint Nicolaas Meijel. “Gelukkig zijn we het goed doorgekomen en mogen we zaterdag terugkomen. En dat alweer voor het tweede jaar op rij.” Voor de Meijelse schutterij was het op zich geen verrassing dat ze terug mogen komen voor het kavelen. “We zijn bezig aan een heel sterk seizoen”, vertelt John. “We hebben onder andere de gemeentebeker en een schuttersfeest gewonnen. We zijn heel goed bezig, maar we blijven gewoon met twee voetjes op de grond staan. Zaterdag moeten we eerst en vooral proberen de eerste ronde door te komen. De zon staat heel anders dan afgelopen zondag, omdat we ‘s ochtends schieten. Als je de eerste twee rondes doorkomt, heb je een grote kans in de top 10 te eindigen.”

Sint Lambertus uit Helden heeft een abonnement op de zaterdag van het OLS. De laatste jaren werd de schutterij al een keer tweede en derde. Vorig jaar eindigde de missie van de Heldenaren op plek 6. “Het wordt wel een keer tijd dat we D’n Um meenemen”, zegt Bert Kusters, ondervoorzitter van Sint Lambertus. “Dat zou heel mooi zijn. Maar we gaan ons niet druk maken, dat werkt averechts. We hebben een leuke mix van jong en oud in ons zestal en we gaan ervoor om zaterdag de winst te pakken.”

De wind en de stand van de zon kostten de overige zeven schutterijen uit Peel en Maas misschien wel de kop op zondag. Sint Hubertus uit Beringe wist vorig jaar nog op het podium te komen, maar dit jaar eindigde het OLS al op de eerste dag. Ook voor naamgenoot Sint Hubertus uit Kessel was het na de zondag voorbij. “De vijfde schutter in de vijfde ronde miste het bölke”, vertelt Ton Bol, voorzitter van de Kesselse schutterij. De schutterijen moesten vijf rondes schieten. Kessel was dus dicht bij een vervolg van het OLS. “Dat is jammer, maar het zestal heeft prima geschoten. We hoopten de eerste twee rondes door te komen, dus dit resultaat is al super. Onze bordjesdrager heeft de eerste prijs in de optocht binnengesleept, dus dat is ook helemaal geweldig. We houden een positief gevoel over aan het afgelopen OLS.”

Ook voor de schutterijen Sint Martinus Maasbree, Sint Willibrordus Meijel, Sint Urbanus Grashoek, Sint Antonius en Sint Petrus Baarlo en Sint Leonardus Panningen-Egchel was het einde oefening op zondag. Sint Lambertus en Sint Nicolaas gaan op zaterdag 7 juli samen met 26 andere schutterijen uitmaken wie de hoofdprijs mee naar huis gaat nemen. Vanaf 11.00 uur wordt er gestart met het schieten op de bölkes. Die worden op zaterdag verkleind van 1,5 bij 1,5 centimeter naar 1 bij 1 centimeter.

Bij de optocht werden ook diverse prijzen binnengesleept door de schutterijen uit Peel en Maas. Zo won Sint Willibrordus Meijel bij ‘Beste vaandeldrager nieuwe exercitie gewapend’. Sint Hubertus Kessel won ‘Beste bordjesdrager nieuwe ­exercitie ongewapend’. Sint Hubertus Beringe werd derde bij ‘Beste houding optocht nieuwe exercitie ongewapend’. Sint Leonardus Helden werd derde bij ‘Beste vaandeldrager gilden­exercitie’, tweede bij ‘Mooiste geheel gildenexercitie’, tweede bij ‘Mooiste Koningspaar gildenexercitie’, tweede bij ‘Brabants vendelen in optocht’ en eerste bij ‘Concertwedstrijden 4e-­divisie sectie A’.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie