Meijelse voetballers weer naar Special Olympics

7-6-2018 door: Redactie
De leden van het team voor mensen met een beperking van voetbalclub RKMSV uit Meijel doen dit jaar weer mee aan de nationale Special Olympics. Die vinden plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni in het Gelderse Doetinchem. Met tien spelers sterk gaan de Meijelnaren proberen een mooi resultaat te halen. “Lol maken is belangrijker dan winnen.”
maskTop
Meijelse voetballers weer naar Special Olympics
maskBottom

Trainer en leider Ruud Joosten regelde samen met twee andere leiders en twee ouders het hele weekend voor de jongens en meiden. De spelers enthousiast krijgen, was niet zo moeilijk, vertelt Ruud. “Toen ik vroeg wie meewilde, gingen er meteen tien vingers omhoog.” Twee jaar geleden deed het team ook al mee aan de Special Olympics die toen in Nijmegen plaatsvonden. “Dat was een geweldige ervaring toen en aan het enthousiasme te zien, was het voor de kinderen ook heel erg leuk. Daarom wilden we dit jaar weer gaan.”

Het is een groot evenement, vertelt Ruud. “In totaal doen er zo’n veertig teams mee aan het voetbaltoernooi. Die worden verdeeld in drie verschillende klassen, laag, midden en hoog. Dat gebeurt op de zaterdag. Dan spelen we een soort oefenwedstrijden en dan kijkt een jury in welke klasse ieder team thuishoort. Op de zondag gaan we dan spelen voor de knikkers.” Verder zijn er sporters actief in onder meer atletiek, badminton, hockey en paardrijden en nog vijftien andere sporten naast het voetbal.

Op zaterdag begint het toernooi voor de voetballers, maar ze komen een dag eerder al aan op hun accommodatie. “Die is ongeveer 45 minuten rijden van de plek waar de wedstrijden plaatsvinden”, vertelt Ruud. “De vorige keer sliepen we op een gezamenlijke locatie met heel veel andere sporters in een zaal. Dat was voor onze jongens en meiden iets te druk. Dan krijgen ze te veel prikkels. Daarom hebben we gekozen voor een rustige groepsaccommodatie. Ze krijgen genoeg prikkels overdag, dan kunnen ze ‘s avonds fijn uitrusten.” De accommodatie werd mede mogelijk gemaakt door sponsoren en acties van het team om geld op te halen.

Vlaggenceremonie in stadion

Op vrijdag is de openingsceremonie van de Special Olympics. En die is, net als van de echte Olympische Spelen, inclusief een binnenkomst met vlaggen. “We hebben de vlag van RKMSV bij en ook de vlag van gemeente Peel en Maas”, vertelt Ruud. “Die krijgen we op donderdag 7 juni persoonlijk overhandigd op het Huis van de Gemeente door de wethouder van sport. Helaas doen er geen andere sportclubs mee dit jaar uit Peel en Maas, dan hadden we samen kunnen lopen. Misschien dat ze enthousiast worden van onze verhalen.” Na de vlaggenceremonie volgt nog een optreden van Gerard Joling voor de ruim 2.500 sporters.

De Meijelnaren gaan niet naar Doetinchem om te winnen, vertelt Ruud. Veel belangrijker is het volgens hem om plezier te hebben. “Ze moeten lol hebben. Daar gaat het om. De sfeer bij het toernooi is ook heel erg goed. Omdat het allemaal kinderen met een beperking zijn, is er onderling een enorme klik. Het is gewoon één groot feest.” De spelers beginnen het zelf steeds spannender te vinden naarmate het toernooi dichterbij komt, zo merkt Ruud. “Ze hebben het er steeds vaker over bij de trainingen. We zijn de laatste weken ook specifiek op het toernooi aan het trainen, omdat er iets andere regels zijn dan bij regulier G-voetbal. Maar het is geen spanning omdat ze willen winnen, maar spanning omdat ze mee mogen doen. Zoals ze bij de Olympische Spelen zeggen: meedoen is belangrijk dan winnen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie