Guus en Vera nieuwe eigenaren café Manders

18-1-2018 door: Redactie
Veel kroegen in kleine dorpen hebben het tegenwoordig lastig om het hoofd boven water te houden. De plek waar jong en oud zich al tientallen jaren ontmoet in het dorp verdwijnt door te weinig belangstelling uit het dorpsbeeld. Guus Maessen (28) en Vera Bongers (26) uit Egchel denken dat een echte dorpskroeg nog wel degelijk bestaansrecht heeft. Vanaf half februari is het stel eigenaar van café Manders in Egchel.
maskTop
Guus en Vera nieuwe eigenaren café Manders
maskBottom

Een eigen café was al een hele tijd een droom van Guus. Toch was er eigenlijk maar één kandidaatcafé. “Als Manders niet in Egchel had ­gelegen, had ik deze stap niet genomen. Vera is een echte Egchelse en ik kom al sinds mijn 13e bij Manders. Het voelt vertrouwd voor ons.” Net voor de kermis van afgelopen juni ging het balletje echt rollen. De huidige eigenaars Theo (beter bekend als Thej) en Nel Gommans-Manders hadden al aangekondigd bezig te zijn aan hun laatste jaar toen Guus samen met Nel aan de bar van het café zat. “Nel vroeg me of het niks voor mij zou zijn. Toen ben ik serieus gaan nadenken en hebben Vera en ik de cijfers opgevraagd en er werk van gemaakt.”

Guus en Vera denken dat Egchel nog altijd behoefte heeft aan een eigen café. “Manders is het thuishonk voor veel verenigingen en vriendengroepen. Een plek waar jong en oud samenkomt. Meer een ontmoetingsplek dan een kroeg. We hopen straks ook meer jongeren naar de kroeg te trekken.” Guus en Vera wonen samen in Egchel en kennen het dorp van binnen en buiten. Met de gunfactor lijkt het dus goed te zitten. Ze zien op sommige gebieden wel nog kansen. “Het dorp groeit nog steeds en veel van de ‘nieuwe’ mensen weten niet eens waar Manders ligt. Ook dat is voor ons een doelgroep om hier te krijgen.” De nieuwe eigenaren willen niet te veel veranderen aan het concept van Manders. “De frietkraam bij de kroeg maakt Manders uniek”, vindt Guus. “Dat gaan we niet veranderen. Misschien wel de grootste kracht van Manders is dat je gewoon aan de bar een friet speciaal of zelfs een uitsmijter of een kom ‘zonnigse soep’ kunt bestellen. Waar heb je dat nog? Daarbij is alleen een café lastig rendabel te maken. De frietkraam kan dan uitkomst bieden.”

Ook aan de naam wilde het stel niet te veel tornen. “De naam Manders bestaat al vijftig jaar. Dat moet je niet zomaar weggooien”, aldus Vera. “Het is ook een bekend begrip in de regio vanwege onder meer het biljarten en darten. Als je in Roermond vertelt dat je uit Egchel komt, beginnen ze meteen over Manders. Als we de naam hadden veranderd, zou toch iedereen Manders blijven zeggen, dus hebben we gekozen voor een iets modernere versie: Bej Manders.” De aangrenzende frietkraam krijgt de naam Van Manders.

Het stel krijgt op 19 februari de sleutel van de kroeg. De eerste twee weken wordt het café een klein beetje verbouwd. “Een cosmetische ingreep”, aldus Guus en Vera. “We willen het ‘eigen’ maken met een iets andere stijl.” Ook komt er een nieuwe brouwer in de kroeg. De twee kijken uit naar hun eigen kroeg. Vera: “Het wordt een grote uitdaging, maar we zijn er klaar voor en hebben er heel veel zin in.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie