Poll week 21

24-5-2018 door: Redactie
De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft onlangs aangekondigd een kort geding aan te spannen om de opmars van het Engels op de universiteit te stuiten. Volgens de vereniging is ‘de verloedering van de Nederlandse taalbeheersing de universiteit onwaardig’. Hierbij komt het er op neer dat ze vrezen dat de Nederlandse taalvaardigheid achteruit gaat van de studenten die een Engelstalige opleiding volgen. Ze stellen dat veel Duitse studenten ook de moeite kunnen nemen om Nederlands te leren.

Universiteiten van Maastricht en Twente, waar veel Duitse studenten zitten, zien hier geen probleem en vinden dat de Engelse taal juist bevorderlijk is voor de internationalisering. We leven tegenwoordig in een tijd waar we zo veel mogelijk grenzen willen overschrijden en dat kan gemakkelijker als we allemaal dezelfde taal spreken. Het Engels is nu eenmaal een gangbare en toegankelijk taal.

Anderzijds heeft BON wel gelijk. We spreken zelf ook bijna geen Nederlands meer als we het hebben over chatten, appen, facebooken, social media of een ‘awkward’ of ‘awesome’ situatie. We drukken ons steeds vaker uit in Engelse termen, omdat de Nederlandse termen niet langer op het puntje van de tong liggen.

De Nederlandse taal verloedert door Engelse taal. Wat vindt u?

Uitslag
Eens 50%
Oneens 50%

Reageer op dit artikel
1
J Huijs, Panningen (27-5-2018 | 09:04)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Waarom word er niet gewoon in het Nederlands les gegeven?
Als je een andere taal wil leren , doe dat dan in een lesuur voor de desbetreffende taal
Maar houd Nederlands aan als voertaal op alle scholen.
Zo leer je dan ook goed Nederlands en hebben de leerlingen veel minder moeite met onze taal.
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie