Poll week 23

7-6-2018 door: Redactie
Diverse parochies en kerkbesturen in de regio Horst aan de Maas, Venray en Peel en Maas zijn door een historische groep uit Grubbenvorst opgeroepen te stoppen met het ruimen van graven, om te voorkomen dat belangrijke geschiedenis verloren gaat. Volgens de historici zeggen graven van notabelen én van ‘gewone’ inwoners namelijk veel over de geschiedenis van een dorp of parochie.

Het is goed dat de historische groep uit Grubbenvorst aandacht hieraan besteedt. Want wat is een dorp zonder kerk en zonder kerkhof? Hoe bijzonder is het om te zien hoe groot families vroeger waren, hoe oud mensen werden en welke stijl grafsteen er destijds gebruikt werd? Het vertelt een belangrijk stukje geschiedenis over toen en is één van de weinige tastbare dingen die blijven bestaan. Zeker nu cremeren veel meer wordt gedaan dan vroeger. Het zou toch een kleine moeite moeten zijn om graven te onderhouden? Er is vast iemand voor te strikken en anders zijn inwoners wellicht bereid een bijdrage te leveren.

Aan de andere kant kun je graven niet eeuwig bewaren. Zitten nabestaanden daar wel op te wachten? En wie gaat die oude graven onderhouden en zorgt ervoor dat ze netjes en in goede staat blijven? Daar heeft tegenwoordig ook niemand meer tijd voor, zin in of geld voor over. Leuk om graven te bewaren vanwege de historie, maar dat weegt niet op tegen de kosten en het vele werk dat het met zich meebrengt. Dat kan ook op een andere manier. Je zou ook een uitgebreid foto-archief op kunnen zetten van graven; dat is stukken duurzamer.

Graven moeten bewaard blijven vanwege hun historische waarde. Wat vindt u?

Uitslag
Eens 47%
Oneens 53%

Reageer op dit artikel
1
Paula Janssen, Maasbree (9-6-2018 | 19:06)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Zeker moeten ze bewaard worden. Als de graven perse geruimd moeten worden is er altijd een oplossing om in elk geval de grafmonumenten te bewaren. Elk kerkhof heeft muren, daar zou je ze kunnen plaatsen. Zo blijft in elk geval de historie bewaard. Zo'n 20 jaar geleden is er in Maasbree grote opruiming geweest. De container stond voor de poort van het kerkhof om de prachtige monumenten in te smijten. Anders kan ik het niet noemen. Dat had anders gekund, zeker i.v.m, wat al genoemd wordt, genealogische onderzoeken. Kijk naar Horst, daar is het oude kerkhof een monument.
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie