Rapport: brandweer moet sneller ter plaatse zijn

30-5-2018 door: Redactie
De brandweer in Noord-Limburg is vaak niet snel genoeg ter plaatse. Dat blijkt uit rapportcijfers die woensdag 23 mei bekend werden gemaakt. Gemiddeld waren lieden in 9 minuten bij de brand, terwijl ze er soms al in vijf minuten moeten zijn. Toch zijn Veiligheidsregio Noord-Limburg en de brandweer tevreden: “We halen het best mogelijke resultaat.”
maskTop
Rapport: brandweer moet sneller ter plaatse zijn
maskBottom

De opkomsttijd is de tijd tussen de melding en het moment dat de brandweer ter plaatse is. De brandweer in de regio Limburg-Noord was in 2017 gemiddeld binnen 9 minuten bij een brand, zo blijkt uit de cijfers die zijn bekendgemaakt. In Peel en Maas was de brandweer sneller. De brandweer deed er hier gemiddeld 7,44 minuten over om bij een brand aan te komen. Twee jaar geleden was dat 7,10 minuten. Ter vergelijking: in Horst aan de Maas was dat in 2017 8,38 minuten en in Venlo 8,24 minuten. In Venray was de opkomsttijd vorig jaar 9,25 minuten. In Leudal (9,46 minuten), Beesel (10,26 minuten) en Roerdalen (12,16 minuten) was de opkomsttijd het langste.

De brandweer verklaart dat de verschillen per gemeente komen door de locatie van de incidenten ten opzichte van de dichtstbijzijnde kazerne. Ook rukken vrijwillige brandweerlieden minder snel uit (binnen 5 minuten) dan beroepslieden (binnen 1,5 minuut), omdat zij eerst moeten stoppen met hun werk, naar de kazerne moeten gaan, zich moeten omkleden en dan op pad kunnen.

Ten opzichte van de wettelijke normen en ten opzichte van andere veiligheidsregio’s in Nederland, doet de brandweer er in de regio Noord- en Midden-Limburg met gemiddeld 9 minuten lang over om ter plaatse te komen. Bij winkels en woningen moet de brandweer er bijvoorbeeld binnen vijf minuten zijn (zie kader). “Dit komt door de uitgestrektheid en het landelijke karakter van onze regio”, aldus Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Minister Grappenhaus van Veiligheid en Justitie noemde de landelijke overschrijding van opkomsttijden in een brief aan de Tweede Kamer ‘zorgwekkend.’ Brandweer Limburg-Noord laat weten: “De wettelijke normen zijn zeer strikt, in de praktijk nauwelijks haalbaar en daarmee eigenlijk niet meer van deze tijd.”

Brandweer Limburg-Noord stelt dat ze, gezien de uitgestrektheid van de regio en de beschikbare mensen en middelen, naar verwachting en in verhouding met de afgelopen jaren presteert. “De uitruk- en opkomsttijden van de Brandweer Limburg-Noord zijn naar verwachting. We leveren met de beschikbare brandweermensen en materialen consistente brandweerzorg tegen aanvaardbare kosten. Op het gebied van uitruk- en opkomsttijden halen we het best mogelijke resultaat”, aldus de veiligheidsregio. Een van de oorzaken voor langere aanrijtijden, is het groeiend tekort aan vrijwilligers, stelt minister Grappenhaus. Veel regio’s kampen met een tekort aan vrijwilligers of hebben geen langetermijnbeleid om vrijwilligers te werven. Veiligheidsregio Noord-Limburg geeft aan nu nog over voldoende vrijwilligers te beschikken, zo’n achthonderd. De organisatie ziet echter ook dat de kwetsbaarheid toeneemt, met name in kleine kernen, overdag en in vakantieperiodes.

Opkomsttijd-normen Brandweer Nederland

Gemiddeld moet de brandweer binnen 8 minuten bij een incident zijn. Volgens de huidige normen in het Besluit Veiligheidsregio’s moet de brandweer:

• binnen 5 minuten bij gebouwen met een winkelfunctie met gesloten constructie, gebouwen met een woonfunctie boven een gebouw met een winkelfunctie of gebouwen met een celfunctie zijn.

• binnen 6 minuten bij portiekwoningen, portiekflats of gebouwen met een woonfunctie voor verminderd zelfredzamen zijn.

• binnen 8 minuten bij gebouwen met een andere woonfunctie dan bedoeld onder de eerste twee punten of met een winkelfunctie, gezondheidszorgfunctie, onderwijsfunctie of logiesfunctie zijn.

• binnen 10 minuten bij gebouwen met een kantoorfunctie, industriefunctie, sportfunctie, bijeenkomstfunctie of een overige gebruiksfunctie zijn.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie