Schutterij in Egchel dupe van storm

10-1-2018 door: Redactie
De storm die op woensdag 3 januari over Peel en Maas trok, heeft vooral voor de schutterij van Panningen en Egchel, St. Leonardus, voor veel problemen gezorgd. De zeven schietbomen op het terrein van de vereniging in Egchel zijn allemaal onherstelbaar beschadigd en moeten vervangen worden. In Baarlo waaide in de avonduren nog een boom om waarna drie auto’s op de stam botsten.
maskTop
Schutterij in Egchel dupe van storm
maskBottom
(Foto: Wendy Reinders-Meuwissen)

De gezamenlijke schutterij voor de dorpen Egchel en Panningen ligt aan de rand van Egchel met veel open weiland rondom het terrein. Een plek waar de wind vrij baan heeft. “De bomen hebben precies op de foute manier gestaan ten opzichte van de wind woensdag”, vertelt penningmeester Wendy Reinders-Meuwissen. Het terrein ligt al vele jaren op dezelfde plek en nooit eerder ging het mis voor St. Leonardus. “Ik heb zelfs van andere schutterijen nooit gehoord dat dit is gebeurd. We hebben veel pech gehad.”

Het ijzerwerk dat aan de onderkant van de palen zit, is bij één van de bomen geknakt en bij de andere zes palen te erg beschadigd om nog te kunnen herstellen. “Ze moeten allemaal vervangen worden”, vertelt Wendy. “Dat komt volgens onze eerste schatting neer op een bedrag van zeker 5.000 euro. Een bedrag dat wij als kleine vereniging niet zomaar op de rekening hebben staan of zomaar op kunnen hoesten. We hebben een stormschadeverzekering, maar die geldt alleen voor het gebouw en de kogelvanger en die zijn allebei onbeschadigd gebleven. Momenteel wordt uitgezocht of we misschien toch iets van de verzekering kunnen krijgen, maar dat is nog niet zeker. We zijn al aan het denken om op aan andere manieren aan geld te komen.”

Er is haast geboden bij de vervanging van de bomen. In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 juni staat namelijk een bondsfeest gepland op het terrein van de vereniging. “We zijn niet bang dat het bondsfeest niet door kan gaan, maar het gaat gewoon een heleboel extra geld en werk kosten. We zullen er een hele hoop uren in moeten gaan steken.”

Ook in Baarlo zorgde de harde wind voor problemen. De Baarlose brandweer moest ’s middags net na 16.00 uur al een keer uitrukken omdat er dakpannen van een huis de openbare weg opvlogen, wat een gevaarlijke situatie opleverde voor voorbijgangers. Samen met de hoogwerker van brandweer Venlo werd de situatie veilig gesteld. In de avonduren moest het Baarlose brandweerkorps nog een keer eruit. Op de Napoleonsbaan Noord was rond 20.45 uur een boom omgewaaid en die was terecht ­gekomen op het fietspad en de weg die beide volledig geblokkeerd raakten. Drie auto’s konden de boom niet meer ontwijken en botsten er bovenop. Eén persoon raakte daarbij gewond en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Wederom kwam de hoogwerker van brandweer Venlo helpen met het oplossen van het probleem. Met een kettingzaag werd de boom kapot gezaagd en kleingemaakt totdat de weg weer vrij was voor het verkeer.


(Foto: Wendy Reinders-Meuwissen)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie