UIT Peel en Maas - Femke Cobben

2-8-2017 door: Redactie
Ze groeiden op in Peel en Maas, maar besloten om diverse redenen de gemeente te verlaten. In de rubriek Uit… Peel en Maas gaan we zoek naar de redenen voor het vertrek en hoe het de mensen vergaan is. De 24-jarige Femke Cobben uit Maasbree werd geboren met een open rug en zit daarom al haar hele leven in een rolstoel. Dat weerhoudt haar er niet van om te sporten. Het doel van Femke is om als rolstoeltafeltennisster de Paralympische Spelen te halen in 2020. Ze woont tegenwoordig in Blerick.
maskTop
UIT Peel en Maas - Femke Cobben
maskBottom

Femke werd op 11 december 1992 in het ziekenhuis in Nijmegen geboren. Ze leed bij geboorte aan spina bifida, een open rug. Als gevolg daarvan zit ze al haar hele leven in een rolstoel. Toch heeft dat haar niet tegengehouden om een normale jeugd te hebben. “Ik ben gewoon naar de basisschool gegaan in Maasbree en ik heb in mijn jeugd altijd getennist, gezwommen en gedanst.” Na de basisschool ging ze naar middelbare school Blariacum in Blerick. “Eigenlijk omdat mijn zus daar ook heenging.” Tijdens de schooltijd sukkelde ze met haar gezondheid en werden de sporten moeilijker om te beoefenen. “Samen met mijn fysio heb ik toen gezocht naar een andere sport die ik leuk zou vinden. We kwamen uit bij tafeltennis.”

Kiezen tussen basketbal en tafeltennis

Ze vond tafeltennis niet alleen leuk, maar bleek er ook nog eens vrij goed in te zijn. Na zes weken bij TTC Panningen te hebben gespeeld, schreef ze zich in voor de paralympische talentendag van het olympisch comité NOC-NSF. “Het ging zo goed, dat ik werd uitgenodigd voor de selecties van basketbal en tafeltennis. Basketbal vond ik wat te ruig, dus toen heb ik gekozen voor tafeltennis.” Drie dagen per week traint Femke nu met haar privé­trainer Dusan Tigerman en twee dagen in de week rijdt ze met haar eigen auto naar topsportcentrum Papendal om daar te trainen. “Op zaterdag speel ik dan nog competitie bij TTC Panningen of bij de Duitse bond.”

Het internationale tafeltennis voor para-atleten is opgedeeld in 22 klassen. De klassen één tot en met vijf zijn die van de rolstoelers, zes tot en met tien voor staanders en vanaf elf voor verstandelijk beperkten. Femke is ­ingedeeld in klasse 2. Omdat er in Nederland niet veel tegenstanders zijn, is ze gedwongen over de grens te kijken. “In Nederland zijn misschien drie mannen en drie vrouwen actief in dezelfde klasse als ik. Vandaar dat ik regelmatig naar internationale toernooien ga waar ik speelsters uit de hele wereld tref. De beste speelsters komen vaak uit Rusland, China, Korea en Italië.”

Sponsors nodig voor de toernooien

Femke werd onlangs nog Nederlands kampioen in haar klasse. Vanwege dat succes mag ze deelnemen aan het EK dat eind september plaatsvindt in Slovenië. “Of dat echt gaat lukken, weet ik niet. Deelnemen aan een toernooi in het buitenland kost namelijk per keer zo’n 1.500 tot 2.000 euro. Ik doe per jaar mee aan vijf of zes toernooien, dus je snapt wel dat dat behoorlijk in de kosten loopt. Dat krijg ik zelf niet allemaal bij elkaar gewerkt.” Femke is werkzaam bij Koninklijke Visio, waarbij ze ergotherapeut is voor blinden en slechtzienden.

In het verleden werd Femke gevraagd om intern te gaan wonen en trainen op topsportcentrum Papendal. Omdat ze 4,5 jaar geleden een eigen, aangepaste woning kon betrekken in Blerick en die niet wilde opgeven, besloot ze niet intern te gaan. “De sporters die intern zitten, krijgen voorrang en dus meer vergoed. Ik ben afhankelijk van sponsors.” Het EK heeft ze nodig om punten te scoren voor de wereldranglijst. Femke staat nu veertiende, maar moet nog plaatsen stijgen om haar ultieme doel te halen: de Paralympische Spelen in Tokio in 2020. “Het zit er in, maar dan moet ik goed presteren bij de toernooien en die kosten dus geld.”

Kijk voor meer informatie over Femke en om haar te sponsoren op www.femkecobben.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie