Uit Peel en Maas - Marit Trienekens

11-1-2018 door: Redactie
Ze groeiden op in Peel en Maas, maar besloten om diverse redenen de gemeente te verlaten. In de rubriek Uit… Peel en Maas gaan we zoek naar de redenen voor het vertrek en hoe het de mensen vergaan is. De in Helden geboren Marit Trienekens ging in 2009 naar Nijmegen voor haar studie geneeskunde en bleef daar wonen nadat ze haar diploma in ontvangst nam. Daarnaast timmert ze aan de weg als singer-songwriter.
maskTop
Uit Peel en Maas - Marit Trienekens
maskBottom

Marit (27) is de jongste van drie kinderen en heeft twee oudere broers, Dirk en Bram. “We hebben een heel warm gezin en een fijne jeugd gehad”, vertelt Marit. “Mijn ouders wonen nog in Helden, net als mijn broer Dirk. Bram is in Panningen gaan wonen. Een aantal vriendinnen van me wonen ook nog in Helden of in de buurt, dus ik kom elke twee à drie weken zeker een keer terug. Zeker ook voor carnaval. Het is qua afstand ook goed te doen. Helden voelt ook nog steeds als thuis, hoewel ik er al lang niet meer woon.” Daaraan voegt ze grinnikend toe: “Maar mijn ouders en broers mogen ook best wat vaker naar Nijmegen komen.”

Ze studeerde af in maart 2016 en werkt sinds eerder dit jaar op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. “Het is heftig, maar ook erg leuk werk. Je maakt als arts in het algemeen meestal lange dagen en de werkdruk is hoog, maar je kunt écht iets voor mensen betekenen. Ik vind het belangrijk werk. Uitdagend ook. Het is altijd een puzzel om tot een diagnose te komen.”

Marits grootste en meest dierbare hobby is muziek. “Al sinds ik me kan herinneren, ben ik bezig met muziek maken”, aldus Marit. “Als kind kreeg ik met pakjesavond de oude, akoestische gitaar van mijn vader. Daarna heb ik een aantal jaar gitaarles gevolgd. Maar toen ik een jaar of vijftien was, ben ik gestopt. Ik had voor mijn gevoel geleerd wat ik wilde leren en wilde toen zelf liedjes gaan maken. Als dank heb ik toen voor mijn gitaarleraar een liedje geschreven.”

Marit trad voor het eerst met een eigen liedje op tijdens de jaarlijkse revue van het Bouwens. Jaren later, in 2012, deed ze mee met het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland. “Ik kroop na de revue uit mijn schulp en durfde toen de stoute schoenen aan te trekken. Ik mocht zelfs meedoen met de liveshow van het programma. Daarna mocht ik in het voorprogramma spelen van De Dijk, Kane en Ed Struijlaart.” In oktober bracht Marit haar allereerste EP uit, Dance With my Dark Side, met hulp van een crowdfundingsactie. “Het was een wens die ik eindelijk in vervulling kon laten gaan. Om verder te komen in dit wereldje, is het belangrijk om goede muziek te hebben en ervoor te zorgen dat mensen je muziek kunnen vinden. Nu ben ik vooral bezig met muziek maken, optreden en een beetje bekendheid krijgen. Ik zie wel hoe het gaat lopen.”

Inmiddels is het acht jaar geleden dat Marit haar vertrouwde dorp inruilde voor de grote stad en naar Nijmegen vertrok. Ze zat op het Bouwens in Panningen en wilde geneeskunde gaan studeren. “Ik wilde alleen niet te ver van huis gaan wonen”, vertelt Marit. “Toen nam ik mezelf voor dat ik wel weer terug naar Helden wilde kunnen gaan om mijn familie en vrienden te bezoeken. Het moest daarom Maastricht of Nijmegen worden. Mijn keuze viel uiteindelijk op dat laatste. In Maastricht hadden ze namelijk een heel ander studiesysteem, wat inhield dat studenten veel zelfstandiger moesten werken. Op de Radboud Universiteit in Nijmegen was de manier van studeren nog wat traditioneler, met hoorcolleges en meer begeleiding. Ik kende mijzelf, dus ik vond dat de manier van studeren in Nijmegen beter bij me paste. Mijn broers zaten toen op kamers en dat wilde ik ook. De studentenkamer heb ik uiteraard niet meer. Nu woon ik in een appartementje op 10 minuten fietsen van het centrum. Zo’n stad heeft wel wat, heb ik ontdekt. Er is altijd een plek die je nog kunt gaan ontdekken en ik vind Nijmegen een heel vriendelijke stad. Hoewel de charme van Helden de warmte, de kleinschaligheid en het ‘ons-kent-ons’ is.” (Foto: Arnoud van de Weerd)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie