Uit Peel en Maas - Elco Weitering

21-6-2018 door: Redactie
Ze groeiden op in Peel en Maas, maar besloten om diverse redenen de gemeente te verlaten. In de rubriek Uit… Peel en Maas gaan we op zoek naar de redenen voor het vertrek en hoe het de mensen vergaan is. Deze keer Elco Weitering (44) uit Meijel. Hij speelde in verschillende bandjes die niet allemaal even succesvol waren, maar sinds hij begon met de Johnny Cash-coverband Def Americans volgen de optredens elkaar op. Hij woont in Eindhoven.
maskTop
Uit Peel en Maas - Elco Weitering
maskBottom

Elco werd geboren midden in het centrum van Meijel. Zijn ouderlijk huis ligt aan de Dorpstraat, waar hij werd geboren tijdens de ‘vastelaovend’. “Op een van mijn eerste babyfoto sta ik met de prins van Meijel”, lacht hij. Waar Elco zelf naar Brabant trok, wonen zijn ouders en broers wel nog in Meijel. “Ik ben samen met mijn vriendin Linda en mijn 2-jarige dochtertje Sammy nog geregeld hier op bezoek.”

De reden dat Elco naar Eindhoven trok, was de muziek. Het duurde echter tot zijn 17e voordat hij zich echt daarin begon te interesseren. “Ik zou na de examens naar een nieuwe school gaan in Panningen en dat was ver fietsen, dus kocht ik een brommertje. De liefde voor dat ding was echter na drie weken alweer voorbij. Ik kreeg een zwaar ongeluk waarbij mijn been zowat doormidden was en ik een tijdje niet kon lopen. Met het geld van de wrakstukken van die brommer kocht ik een gitaar.”

Toeren door Wit-Rusland

Hij ging op gitaarles en op zijn 18e speelde hij in een alternatief bandje. “In het studiootje in Meijel van Johan Maessen namen we een demo op. In Stramproy lieten we daar vijfhonderd bandjes van kopiëren en die stuurden we naar zalen en poppodia om optredens te regelen.” Deze band evolueerde in Third Stone waarmee we het tot de voorrondes van de Grote Prijs van Nederland schopten Een vriendin van de band nam een cd mee naar Wit-Rusland waar een klein toertje uit voortvloeide. “Dat was bizar. Op sommige plekken moesten beveiligers voorkomen dat het publiek het podium op kwam.” Overigens werkte Elco al die tijd als pedagogisch begeleider in de jeugdzorg. “De muziek deed ik erbij.”

Na de Wit-Russische toer hield de band op te bestaan. Elco greep die kans aan om een reis naar Canada te maken. “Daar heb ik zeven maanden gereisd en gewerkt. Ik vond de muziek van Johnny Cash altijd al leuk, maar toen ik met mijn akoestische gitaar daar rondreisde, werd dat enorm aangewakkerd.” Bij terugkomst, Elco woonde toen al in Eindhoven, ging hij verder met werken in de zorg. Qua muziek ging hij in een
speedrock-band spelen. “We waren maar met z’n drieën en we moesten beslissen wie er ging zingen. Dat werd ik.”

Johnny Cash-band voor de lol

In 2007 besloot Elco naast zijn andere band voor de lol een Johnny Cash-coverband op te richten: Def Americans. “We speelden op een Johnny Cash-avond in een café in Helmond met allemaal gelegenheidsbandjes. Toen we klaar waren, werden we meteen gevraagd voor het volgende optreden. Zo is het gaan rollen.” De optredens volgden elkaar op en na verloop van tijd werd de band bekender. “We leerden nieuwe nummers van Johnny Cash en we gingen steeds meer aandacht besteden aan de details, zoals het dragen van zwarte pakken. Het werd allemaal professioneler”, vertelt Elco die als zanger en gitarist fungeert in de band. Inmiddels reist de band door heel Nederland om concerten te geven in zalen, theaters en feesttenten.

Het hoogtepunt beleefde Elco toen Def Americans mocht samenspelen met Tommy Cash, de broer van. “Dan komt het wel heel dichtbij.” Ook de eerste keer Paaspop, de megatent op de Zwarte Cross en het optreden in de Steentjeskerk in Eindhoven waren onvergetelijk. “We hebben ooit afgesproken dat als Johnny Cash tien jaar dood zou zijn, dat we dan zouden stoppen. Dat was in 2013 en we spelen nog altijd.”

Elco is sinds 2013 wel gestopt met het werken in de zorg. Hij heeft zich volledig toegelegd op het managen van Def Americans. “Zo lang we het leuk vinden, blijven we spelen. Tot nu toe is het nog erg gaaf.” Elco is tussen de Johnny Cash-taferelen door bezig met eigen muziek, gitaarles geven en het bouwen van een eigen studiootje. Hij woont nog steeds in Eindhoven. “Ik denk niet dat we het leven in de stad nog ooit verruilen voor Meijel. Ik kan zelf ook niet meer wennen aan een dorp verwacht ik. We hebben het goed in Eindhoven.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie