Van Heljese Kuus naar Kuus oeht Kepèl

1-2-2018 door: Redactie
De Kuus oeht Kepel viert dit jaar haar 6x11-jubileum. Het gebied van de carnavalsvereniging beslaat inmiddels alleen nog Panningen, maar bij de oprichting in 1952 was dat wel anders. Samen met Beringe en Egchel werd toen begonnen met de Heljese Kuus. Waarom precies is niet duidelijk, maar de andere twee dorpen besloten een paar jaar later te stoppen met de samenwerking. De Kuus oeht Kepèl bleef over en groeide uit tot één van de grootste carnavalsverenigingen van de regio.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Een ‘scheiding der geesten’, zo wordt het vertrek van Beringe en Egchel uit de Heljese Kuus aangeduid in het 3x11-jubileumboek van de Kuus oeht Kepèl. “Er zal wel onenigheid zijn geweest onderling”, vertelt verenigingshistoricus van de Kuus Jos Stevens. “Het kan er mee te maken hebben dat de optocht niet door Egchel ging, maar zeker weet ik het niet.” Feit is wel dat de Kuus oeht Kepel doorging met de ‘vastelaovend’ vieren. In Beringe werd later, in 1963, de Beringse Kuus opgericht en in Egchel zag in 1965 De Kemphazen het levenslicht.

Door alle perikelen was de eerste prins van de Heljese Kuus Frans Pubben in 1954 (in 1953 was er geen prins in verband met de watersnoodramp), maar de eerste prins van de Kuus oeht Kepèl was Ton Gommans in 1963. “De prins van 1962, Jac Janssen, keek in het 5x11-jubileumboek van ons terug op zijn regeerperiode”, vertelt Jos. “Het grappige is dat hij nooit is afgetreden doordat de samenwerking tussen de dorpen stopte. Hij schreef in het boek dan ook: ‘Eigenlijk ben ik al 55 jaar prins van de Heljese Kuus.’ Dat klopt in feite wel”, lacht Jos.

Liefst 108 leden telt de Kuus oeht Kepèl in 2018. Dat is voor een carnavalsvereniging een enorm aantal. De raad van elf heeft in Panningen dan ook nooit elf leden geteld, vertelt Jos. “We zijn altijd groter dan normaal geweest. Dat komt ook omdat we als vereniging heel veel zelf doen. Zo hebben we altijd zelf het personeel geleverd voor de activiteiten en met dit aantal leden hebben we grote evenementen als het LVK en het BCL-Treffen kunnen organiseren.”

Wat vooral opvalt binnen de vereniging is het leeftijdsverschil. “Het oudste lid is al in de 80 en de jongste leden zijn net de 20 gepasseerd”, aldus Jos. Het toont volgens oud-vorst Jos aan dat de ‘vastelaovend’ (“­carnaval is Hollands”) leeft in alle lagen van de bevolking. “In het verleden werd nog wel eens gezegd dat de Kuus arrogant was en dat alleen ondernemers lid konden worden. Dat beeld klopt helemaal niet meer en volgens mij denken de mensen dat ook niet meer. We zijn een vereniging geworden die midden in de samenleving staat.”

Dat er veel veranderd is door de jaren heen, is logisch maar op sommige gebieden wel jammer, aldus Jos. “Ik weet nog dat er zeven joekskapellen waren toen ik prins was. Nu nog twee.” Ook werd in 2007 voor het laatst een boerenbruiloft gehouden in Panningen. Jos: “Het was veel werk om te regelen en de verenigingen trokken er niet meer aan, dus toen hebben we moeten besluiten er mee te stoppen. Dat was een zware beslissing, maar het ging niet anders.” Hetzelfde geldt voor het gemaskerd bal op de zaterdagavond. Dat komt volgens Jos omdat de ‘vastelaovend’ zelf ook verandert. “Vroeger was alles ’s avonds in de zalen en tegenwoordig is het veel overdag en buiten. Dat is helemaal niet erg, maar je moet er als vereniging wel op inspelen. Volgens mij is dat in Panningen met de Bonte Boete Belaeving (BBB) al gebeurd, maar je moet goed op blijven letten dat je steeds andere dingen zoekt. Dat hoeft niet per se voor jongeren te zijn. Bij de BBB zag ik vorig jaar mensen die ik al jaren niet meer gezien had met de ‘vastelaovend’. Je moet gewoon proberen bij de tijd te blijven. Daar zijn en blijven we veel mee bezig binnen de Kuus.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie