‘Dat lukt in Panningen toch nooit’

22-2-2018 door: Redactie
De eerste fase van de verbouwing van het activiteitencentrum van Vorkmeer tot het nieuwe Panningse gemeenschapshuis zit er bijna op. Waar er voor de start van de werkzaamheden nog twijfels waren bij het stichtingsbestuur of ze genoeg vrijwilligers op de been konden krijgen om alles te regelen, blijkt dat in de praktijk zeer goed te lopen. “Zelfs met de ‘vastelaovend’ stonden hier iedere morgen aantal vrijwilligers klaar.”
maskTop
‘Dat lukt in Panningen toch nooit’
maskBottom

Omdat het gemeenschapshuis gerund gaat worden zonder een commerciële uitbater, maar juist door de gebruikers zelf, is de inzet van de vrijwilligers en verenigingen van groot belang. Er is een bestuur van de stichting, maar die laten in het kader van het eigenaarschap en eigen beheer zoveel mogelijk over aan de mensen zelf.

‘Ziet de saamhorig­heid ontstaan’

“Je ziet dat het begint te leven”, vertelt Peter Janssen, voorzitter van de stichting. “Er is een schema voor de bouwactiviteiten en we hebben enkele vrijwilligers die hier op de bouw zo veel mogelijk regelen en de mensen aansturen. Dit alles in goede afstemming en overleg met het bestuur. Van tevoren hoorden we dat een gemeenschapshuis in Panningen nooit zou lukken en kijk nu eens. Iedere dag staan hier vijftien vrijwilligers klaar om te helpen.”

Hay Bouten is een van de vrijwilligers waar Janssen het over heeft. Hay heeft een schema klaarliggen met alle namen van de vrijwilligers erop en aangevinkt wanneer ze ingevuld hebben aanwezig te zijn. “Toch komen er iedere keer meer mensen opdagen dan dat zich opgegeven hebben. Zo enthousiast zijn ze. Ik probeer iedereen altijd aan het werk te zetten bij iets wat hen ligt. De saamhorigheid is groot. Je ziet iets ontstaan. Niet alleen het gebouw zelf, maar ook een gemeenschap. In totaal hebben we 65 vrijwilligers.”

Sommige van de vrijwilligers komen omdat ze bij willen dragen aan het gemeenschapshuis en het liefst zo snel mogelijk het gebouw klaar hebben. Voor Peter Hillen ligt het iets anders. Hij is elektricien en werd door het bestuur gevraagd zijn steentje bij te dragen. Zo keek Peter mee naar offertes en is hij bijna dagelijks op de bouw aanwezig. “Ik kan hier mijn stress kwijt. Het werk geeft me rust. Ik voel me ook echt betrokken bij het project. Je krijgt veel waardering vanuit het bestuur en van andere vrijwilligers.”

Koffie inschenken bij jubileumconcert

Marijke Lenz is lid van dameskoor Padako dat ook in het gebouw gehuisvest is. Ze is regelmatig aanwezig om bijvoorbeeld koffie te zetten, te poetsen of zaken op te ruimen. “Er wordt hier geweldig samengewerkt. Op sommige dagen zijn er tien dames van Padako hier om mee te helpen. We vieren in juni ons 40-jarig jubileum met een concert. Tijdens de bouw hier hebben al veel leden van andere verenigingen aangeboden koffie te komen inschenken bij ons concert. Ze willen ons helpen als vrijwilligers.” Peter Janssen: “Dat is precies wat we willen bereiken. Verschillende verenigingen ontmoeten elkaar en zijn bereid elkaar te helpen. Dat is precies waar een gemeenschapshuis voor dient en wat we voor ogen hadden.”

Het enige puntje waar Peter zich nog druk over maakt, is de jeugd. Die is niet of nauwelijks te vinden in het gemeenschapshuis. “Het gemeenschapshuis is bedoeld voor de hele gemeenschap en daar horen uiteraard ook jongeren bij. We gaan verenigingen als bijvoorbeeld de voetbalclub en Jong Nederland vragen om mee te helpen, zodat ze binding krijgen met het gemeenschapshuis. Daarnaast hebben we Vorkmeer en het Bouwens gevraagd waar jongeren nog behoefte aan hebben. Zo kan het gemeenschapshuis bijvoorbeeld dienen als repetitieruimte voor een bandje of er kan een soos of filmavond gehouden worden. Daar zijn we nog mee bezig.”

Het gemeenschapshuis gaat bijna fase 2 in van de verbouwing. Tijdens het jubileumconcert van Padako op zondag 10 juni moet vrijwel alles klaar zijn. “Het kan zijn dat sommige dingen tot juli duren, maar het concert gaat zeker door”, verzekert Peter.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie