Verhalen van de straat - Beringe

20-12-2017 door: Redactie
We rijden er elke dag doorheen, maar staan er vaak niet bij stil: onze straten en hun namen. Naast de gebruikelijke Kerk- en Schoolstraten hebben veel dorpen ook pareltjes van straatnamen die verankerd zijn in de geschiedenis van het dorp. HALLO Peel en Maas dook de archieven in en zocht de geschiedenis achter verschillende markante straten. Eén van de grootste straten van Beringe is de Pastoor van Basten Batenburglaan. Wie was deze pastoor?
maskTop
Verhalen van de straat - Beringe
maskBottom
Inzegening oorlogsmonument Everlo 1950 met Deken Jaspers en rechts pastoor Van Basten Batenburg (Foto: Thijs Sevens, PeelenMaasNet)

Waar de naam van de Pastoor van Basten Batenburglaan vandaan komt, is niet heel lastig te raden. De pastoor met de voornaam Max was gedurende 27 jaar pastoor van de parochie Beringe. Van 1943 tot 1970 stond Van Basten Batenburg aan het roer van de Beringse kerk. Daarvoor was hij ook nog werkzaam als pastoor te Heel van 1926 tot 1933, in Grubbenvorst van 1933 tot 1937 en in Kessel van 1937 tot 1943. Max van Basten Batenburg werd geboren in 1901 en stierf in het jaar 1986.

Historisch tijdschrift De Moennik schrijft in een stukje over bijnamen in de oude gemeente Helden dat de parochianen van Beringe de pastoor vaak ‘Max’ of ‘de Bas’ noemden. “Het kwam niet vaak voor dat een parochieherder een bijnaam had. Er doen dan ook heel wat interessante verhalen de ronde over deze legendarische man. Hij heeft veel voor de Beringse gemeenschap betekend, mede door zijn betrokkenheid bij de zieke medemens”, zo staat te lezen in het blad.

De betrokkenheid bij de zieken in de samenleving kwam onder meer tot uiting in de vele reizen naar Lourdes die Van Basten Batenburg maakte. Volgens een bericht over het afscheid van de pastoor van zijn parochie in Beringe in Midden-Limburg op 11 september 1970 ging hij na het afscheid nog een laatste keer mee naar Lourdes om vervolgens met pensioen te gaan. Het zou volgens de krant de 37e keer worden dat de pastoor naar de Franse bedevaartsoord afreisde als brancardier, iemand die hielp met het vervoeren van mensen op een brancard.

Ook stond Van Basten Batenburg aan de wieg van het ziekentriduüm in de toenmalige gemeente Helden. Het evenement dat bedoeld is als plek voor mensen om gezellig samen te zijn en samen te bidden, vindt nog altijd plaats. Afgelopen jaar werd de 65e editie van het evenement gehouden in de Heldense Bossen, waar het triduüm inmiddels alweer twintig jaar gehuisvest is. De naam Triduüm Groot Helden werd vorig jaar nog aangepast naar Triduüm Peel en Maas om zo duidelijk te maken dat iedereen uit de gemeente welkom is bij het samenzijn.

In het stuk van de Midden-Limburg over het afscheid komt de waardering die de gemeenschap had voor de pastoor naar voren. P. van Horen sprak namens de Beringse bevolking de pastoor toe. “Als blijk van erkentelijkheid bood hij (P. van Horen, red.) een klok te plaatsen in de woning in Steijl”, zo schrijft de krant. Van Basten Batenburg ging na zijn pensioen in Steyl wonen. Volgens de krant was het bij het afscheid ‘ontstellend druk’. Als laatste wens liet de vertrekkend pastoor het volgende optekenen: “Doet en leef zoals het u gegeven is, dan is mijn werk hier in Beringe niet vergeefs geweest.”

De straat in Beringe die vernoemd is naar de pastoor loopt tegenwoordig van de Kanaalstraat naar de Kampweg. De weg heeft verschillende zijstraatjes die in veel gevallen ook de naam van markante Beringnaren dragen, zoals de Roedje Ghielenstraat, de Meester Kesselsstraat en de Meester Beumersstraat.

Bron: Pastoor van Basten Batenburg nam afscheid van zijn parochie, Midden Limburg, editie 11 september en historisch tijdschrift De Moennik, Van ‘kumming’ tot ‘Diele-Petran’, editie 4 juni 2011

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie