Verhalen van de straat - Kessel

6-12-2017 door: Redactie
We rijden er elke dag doorheen, maar staan er vaak niet bij stil: onze straten en hun namen. Naast de gebruikelijke Kerk- en Schoolstraten hebben veel dorpen ook pareltjes van straatnamen die verankerd zijn in de geschiedenis van het dorp. HALLO Peel en Maas dook de archieven in en zocht de geschiedenis achter verschillende markante straten. De Heer Walramstraat in Kessel is vernoemd naar het laatste lid van de gravenfamilie Van Kessel die het dorp kende: Walram van Kessel, heer van Grevenbroich.
maskTop
Verhalen van de straat - Kessel
maskBottom
De graffiguren van Walram en Catharina van Kessel op een foto uit 1925

In de jaren 80 kreeg een, toen nieuwe, straat in Kessel de naam Heer Walramstraat. Heer Walram was de jongere broer van graaf Hendrik V, de laatste graaf die Kessel gekend heeft. “Van wie de graven afstammen, is niet bekend”, vertelt historicus Ton Hendricks uit Kessel. Hij schreef zijn bevindingen op in het boek ‘Kessel, maasdorp met een rijke historie’. “De graven woonden voornamelijk in Keulen en later in de door henzelf gestichte plaats Grevenbroich en huisden eigenlijk niet in Kessel. Toch hadden ze er rond het jaar 1000 al land”, aldus Hendricks.

Hendrik V was de laatste graaf die zich Van Kessel noemde. Hij woonde in de door de graven van Kessel gestichte Duitse plaats Grevenbroich die later stadsrechten kreeg. De band die de stad Grevenbroich in 2017 met Kessel heeft, gaat dan ook terug tot het einde van de dertiende eeuw. De naam is een samenstelling van twee woorden: ‘greven’ en ‘broich’, dat ‘moeras van de graaf’ betekent en verwijst naar de moerasrijke grond en zijn eigenaar, de graaf van Kessel.

Kinderen uit het gravengeslacht

Hendricks: “Graaf Hendrik trouwde twee keer, maar kreeg geen kinderen. Hij kwam in grote financiële problemen en was gedwongen zijn bezittingen en rechten aan de linkerzijde van de Maas te verkopen. Oftewel: het deel waar Kessel ligt.” Op 27 september 1279 verkocht hij een deel van zijn bezit aan graaf Reinoud I van Gelder, die de eerste kastelein van het Kesselse kasteel aanstelde. “Hendrik stierf in 1285, waarna zijn jongere broer Walram het overnam. Hij was domproost (geestelijk leider van een rooms-katholieke instelling, red.) in Münster, maar deed afstand van zijn geestelijke functie met toestemming van paus Bonifatius VIII en kreeg verlof om te trouwen”, aldus Hendricks.

Walram, toen ongeveer 54 jaar oud, trouwde met de vijftienjarige Catharina. “Hij wilde dolgraag kinderen om te voorkomen dat het gravengeslacht zou uitsterven”, aldus de Kesselse historicus. “Helaas was hen dat niet gegund. Ze hebben wel iets anders nagelaten. Walram en Catharina stichtten het Wilhelmietenklooster in Grevenbroich. Na de dood van Walram in 1304 en van zijn vrouw ergens na 1356, werden ze allebei begraven in de kloosterkerk. Er werd een graftombe opgericht waarop de stichters waren afgebeeld, maar in de loop der eeuwen raakten de beelden kwijt.” Rond 1900 werden ze tijdens een verbouwing aan de kerk weer ontdekt in een dichtgemetselde nis. Ze werden verkocht aan het museum van Neuss. “Dat museum raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog echter zwaar beschadigd, waarna de beelden weer zijn verdwenen. Het enige bewijs dat er nog van is, is een foto uit 1925.”

Met het overlijden van Walram kwam er definitief een einde aan het geslacht van de graven van Kessel. “Een familie die bijna tweeëneenhalve eeuw het wel en wee van deze plaats voor een groot deel bepaalde, ook al woonden ze er niet”, aldus Hendricks. “Het is best bijzonder dat Kessel graven heeft gehad en jammer dat het Walram niet lukte dit voort te zetten. Toen Walram in 1304 stierf, woonde er echter al 25 jaar een andere familie in de Kesselse burcht. Zij hadden de bezittingen van Hendrik V gekocht en noemden zich naar de plaats waar ze woonden en leefden. Dat waren de heren Van Kessel, waarmee de familienaam werd voortgezet.”

Bron: boek ‘Kessel, maasdorp met een rijke historie’, november 1981, AJG Hendricks in opdracht van de Raad der gemeente Kessel

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie