Tot het gaatje voor het Vierdaagsekruisje

12-7-2018 door: Redactie
Tienduizenden wandelaars staan weer te popelen om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen, die dit jaar plaatsvindt van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli. Zo ook Mark Leijssen (45) en Stef Verbugt (28) uit Panningen. Vanwege hun beperking kunnen ze niet zelf de Vierdaagse lopen, maar via de organisatie Iedereen Kan Sporten kunnen ze toch meedoen onder begeleiding van buddy Beatrix Janssen (54). “We hebben er superveel zin in en gaan er samen een leuke week van maken”, aldus Stef.
maskTop
Tot het gaatje voor het Vierdaagsekruisje
maskBottom
Mark, Beatrix en Stef

Omdat tijdens de Vierdaagse geen hulpmiddelen gebruikt mogen worden, was het voor veel mensen met een beperking lange tijd niet mogelijk om mee te lopen. Met het project X-Toppers maakt de organisatie Iedereen Kan Sporten (IKS) het voor deze mensen toch mogelijk om onder begeleiding van buddy’s en door het zorgen voor onder andere vervoer, catering en extra pauzeplaatsen, de wandeltocht zelfstandig te lopen.

“Iedereen Kan Sporten stimuleert sporten en bewegen voor mensen met een beperking en kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden. Wat kan iemand wel?”, vertelt Beatrix, die vrijwilligster is bij Iedereen Kan Sporten. “Vorig jaar waren er twee personen in een rolstoel, die hebben de Vierdaagse helemaal op armspierkracht afgelegd. In dat geval wordt een rolstoel niet als hulpmiddel beschouwd, omdat het iemands enige vervoermiddel is. Dit jaar doet er iemand mee die blind is. Door het vasthouden van een touwtje kan zijn buddy hem begeleiden en waar nodig sturen.” De buddy’s zorgen niet alleen voor mentale steun, maar houden ook in de gaten of er genoeg gedronken wordt, of medicatie wordt ingenomen, zorgen ervoor dat er geen controlemoment gemist wordt en helpen bij de dagelijkse inschrijving. Verder zijn ze het eerste aanspreekpunt voor de deelnemer waar ze mee lopen.

‘Wat kan iemand wel?’

Beatrix loopt dit jaar voor de tweede keer mee, voor Stef is het de derde keer en Mark loopt al voor de zesde keer mee. Zowel Mark als Stef hebben één jaar het kruisje, de medaille die wordt uitgereikt aan alle deelnemers die de wandeltocht uitlopen, misgelopen. Stef: “Vorig jaar had ik een blessure. Ik had mijn enkel omgeslagen en liep door de overbelasting van het wandelen een scheenbeenblessure op. Ik kon de tocht daardoor niet uitlopen.” Mark krijgt dit jaar als het goed is een zilveren kruisje, omdat hij voor de vijfde keer deelneemt. “Eigenlijk heb ik al zes keer de Vierdaagse uitgelopen, maar ik heb één keer een controlemoment gemist”, aldus Mark. “Ik moest onderweg naar het toilet en daarna ben ik vooruit gelopen om te wachten op mijn buddy Hans. Toen heb ik de mat met de pieper gemist, daar moet je ter controle altijd overheen lopen. Daardoor heb ik dat jaar geen kruisje ontvangen.”

Geweldig om samen te lopen

De drie wandelaars trainen al sinds februari twee keer per week samen voor de wandelvierdaagse. Ook trainen ze geregeld samen met de rest van de Limburgse X-Toppers, die dit jaar zijn onderverdeeld in drie groepen van elk ruim dertig personen. Alle buddy’s zijn vrijwilligers. “In mijn eentje was ik al lang afgehaakt, maar het is zo geweldig om de tocht samen met deze groep te lopen”, aldus Beatrix. “Het contact met de mensen en de teamspirit zijn echt top. Natuurlijk gaat er veel tijd in zitten, maar het is het zeker waard. Je groeit in een korte tijd echt naar elkaar toe.”

Na afloop in de watten gelegd

Ook Stef en Mark vinden het geweldig om mee te doen. Mark: “De groep is er echt voor elkaar en ook het publiek is geweldig. Iedereen leeft mee en we hebben een hele mooie groep. Op het laatst worden er altijd gladiolen uitgereikt en dan volgen nog de medailles, dat vind ik altijd het mooist.” Ook bij Stef zit de sfeer er goed in: “Iedereen is zo betrokken, en het is zo’n groot spektakel. ‘s Ochtends staan er al dronken mensen langs de kant, de groepsleider maakt steeds leuke grapjes en als je terugkomt, wordt er voor eten en drinken gezorgd en kun je gemasseerd worden. Ik voel me dan echt in de watten gelegd.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie