Vijfhonderd klassen bij de Verkeerstuin

4-4-2018 door: Redactie
Achter activiteitencentrum De Fabriek in Maasbree krijgen tientallen kinderen per week les over hoe ze zich veiliger kunnen bewegen in het verkeer. Met een kantelauto, fietsparcours en een stilstaande vrachtwagen leren basisschoolleerlingen hoe ze gevaarlijke situaties kunnen omzeilen. Het project De Verkeerstuin verwelkomt binnenkort de vijfhonderdste schoolklas.
maskTop
Vijfhonderd klassen bij de Verkeerstuin
maskBottom

Al in 2009 begon De Verkeerstuin met het aanbieden van praktijk­verkeerslessen voor schoolklassen uit Noord- en Midden-Limburg en een aantal scholen uit Noord-Brabant. Klassen kunnen langskomen om meer te leren over hoe ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. “Op school krijgen ze alleen theorielessen, dus het is goed als ze ook daadwerkelijk bezig zijn met de praktijk”, vertelt Jos van Rens, coördinator en medeoprichter bij De Verkeerstuin. “De basis is dat de kinderen leren dat ze zelf het verschil kunnen maken in het verkeer. Door goed op te letten­ en bepaalde zaken wel of niet te doen, lopen ze minder risico.” Een bezoek aan De Verkeerstuin duurt vijf uur. De leerlingen beginnen met een klein beetje theorie om zich vervolgens in de praktijk te storten. Met een fictief­ kruispunt laat Jos zien waarom er regels nodig zijn in het verkeer. Vervolgens krijgen de kinderen een verkeersquiz voorgeschoteld en wordt er uitleg gegeven over scootmobielen. Dat is allemaal nog binnen bij De Fabriek. Daarna zet de les zich voort in de buitenlucht. Achter het gebouw ligt namelijk het verkeers­educatieplein. Daar leggen de ­kinderen een fietsparcours af, krijgen ze uitleg over de dode hoek van een vrachtwagen en mogen ze plaatsnemen in de kantelauto, waarbij ze ­ervaren hoe het is om over de kop te gaan met een auto.

Blikje soep onder de rem

Het project draait op vrijwilligers. Voornamelijk mensen die iets met ­verkeer hebben, maar ook cliënten van Daelzicht helpen mee. Hein Gommans (72) uit Maasbree was jarenlang brandweerman en besloot dat hij kinderen graag iets verkeersveiliger wil maken. “Ik ben als brandweerman vaak bij ongelukken geweest. Bij het Verkeersplein kunnen we er voor ­zorgen dat de kinderen weten wat de risico’s zijn en die proberen te voor­komen. Zo vertel ik altijd het verhaal van een mevrouw die in de auto reed toen een blikje soep onder het ­rempedaal rolde en daarom over de kop sloeg. Dat maakt wel indruk bij de kinderen. Als we dankzij het project al één ongeluk kunnen voorkomen, is het al geslaagd.”

Het concept van de praktijklessen slaat goed aan bij de kinderen, vertelt Jos. “Er komen inmiddels meer dan vijftig klassen per jaar hiernaartoe. We krijgen zelfs zoveel aanvragen dat we moeite hebben om genoeg vrijwilligers op de been te krijgen. De leraren vullen na afloop van de les ook altijd een formulier in waarop staat wat ze ervan vonden. Ze geven eigenlijk altijd aan dat het een goede les was voor de kinderen. We merken zelf ook dat kinderen meer met de telefoon bezig zijn dan met de weg. Fietsend appen lukt ze wel en een meter over een balkje van 15 centimeter breed fietsen is te moeilijk. Hier proberen we het gevaar daarvan uit te leggen in de praktijk.”

Maximum bereikt met budget

Ondanks dat de Verkeerstuin krap in de vrijwilligers zit, wil het project graag doorgroeien. Daarom is Stichting De Fabriek, die De Verkeerstuin organiseert, veel aan het lobbyen bij gemeentes en de provincie. “De ­scholen die hier komen, krijgen subsidie, want anders is het te duur voor hen”, laat het bestuur van de stichting weten. “Als we iedereen hier willen houden en nieuwe klassen enthousiast willen maken, moet er geld vrijgemaakt worden vanuit de overheid. Vorig jaar hadden we 54 klassen op bezoek en dat is echt het maximum met dit budget.”

“Vrijwel alle kinderen die hier komen zijn enthousiast en zeggen iets geleerd te hebben”, aldus Jos. “Dat willen graag voortzetten.”

Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden bij De Verkeerstuin kunnen een mail ­sturen naar info@deverkeerstuin.com

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie