Vijftig jaar kamperen bij De Heldense Bossen

18-4-2018 door: Redactie
Wat in 1968 begon als kleinschalig speel- en dierenpark met 20 kampeerplaatsen, is nu een camping van 45 voetbalvelden groot met ruim 800 staanplaatsen. Camping De Heldense Bossen vierde in het weekend van vrijdag 13 tot en met zondag 15 april haar bestaan met honderd gezinnen uit Peel en Maas die helemaal gratis op het recreatiepark mochten kamperen.
maskTop
Vijftig jaar kamperen bij De Heldense Bossen
maskBottom

Iedereen, en dan de Heldenaren in het bijzonder, heeft wel een gevoel bij camping De Heldense Bossen, aldus Sietse Tienkamp (62), die sinds 2007 directeur is van het recreatiepark. “Men heeft er vroeger gezwommen, is er van de metershoge duikplank gesprongen, heeft er vakantie gevierd, vrienden gemaakt of de eerste liefde leren kennen. Ik ben misschien niet van hier (Friesland, red.), maar de camping is van de Heldense gemeenschap. Die band voel je aan alles.”

Camping De Heldense Bossen begon in 1967 als dierenpark en speeltuin op initiatief van de toenmalige gemeente Helden. Die wilde een plek creëren waar inwoners konden komen om te ontspannen. Een jaar later werd een camping toegevoegd met twintig staanplaatsen, in 1969 opende het nieuwe zwembad. “De gemeente heeft altijd voorzien dat het uiteindelijk een camping moest worden”, zegt Tienkamp. “Het ging goed met de economie na de oorlog. Mensen kregen ineens vrije tijd en in de zomer een week vakantie. Dat was heel nieuw, kan ik me nog wel herinneren van mijn vader.” Kerken en vakbonden sprongen daar onder andere op in en openden recreatieparken en campings voor de eigen leden waar ze hun vrije tijd konden doorbrengen. Zo ook veel gemeenten, waaronder die van Helden. Burgemeester Hoeijmakers werd voorzitter van het park en deken Rölkens zegende het park in. De camping is nu eigendom van een stichting die onder gemeente Peel en Maas valt en daarmee is De Heldense Bossen dus eigendom van de gemeente.

“Het park begon met 20 kampeerplaatsen, 3 grote zwembaden en een enorme ligweide waar wel 5.000 mensen konden vertoeven”, vertelt Tienkamp. Nu is het park 45 voetbalvelden groot, heeft het 800 staanplaatsen en kunnen er in het hoogseizoen 3.000 mensen terecht. Er is een zwembad, restaurant, snackbar, grand café en supermarkt. Ook is er jaren geleden een glasvezelkabel aangelegd, zodat gasten gebruik kunnen maken van internet.

De manier waarop nu gekampeerd wordt, is de afgelopen decennia flink veranderd, concludeert de directeur. “Kamperen gebeurt nu heel wat luxer als je kijkt naar de materialen, technische snufjes en de voorzieningen. De campers en stacaravans worden groter en uitgebreider van gemakken voorzien. Maar ook de sfeer is anders, heb ik in mijn 35 jaar als ‘campingboer’ wel gemerkt. Men is toch wat meer op zichzelf.” De kampeerbeleving is wel grotendeels hetzelfde gebleven. “Hier komen mensen die het leuk vinden om in de natuur te overnachten, in de bossen te wandelen, bij het kampvuur te zitten en een dagje eropuit te gaan in de omgeving. Daarbij zijn de speeltuin en dierenpark in het park wél gebleven, al zijn ze misschien iets kleiner dan vroeger. Dat willen we ook graag in ere houden. Daar is alles immers ooit mee begonnen.”

Om het park mee te laten gaan met de tijd, heeft Tienkamp voor zichzelf een meerjarenplan opgesteld met dingen waaraan hij de komende jaren wil gaan werken. “De voorzieningen die we hebben, willen we verbeteren zodat die goed blijven”, vertelt hij. “Maar we moeten ook duurzamer worden. Het zwembad willen we uiteindelijk duurzaam gaan verwarmen, in plaats van met gas zoals we nu doen.” Daarnaast wil de directeur graag uitbreiden. “In april zitten we voor het hele hoogseizoen al vol en dat is te vroeg. Daarom willen we meer accommodaties gaan realiseren. Het liefst ook duurzame, zoals houten lodges en safaritenten. Maar verder willen we het vooral zo blijven doen als nu. Dat is waar de mensen nu ook voor terugkomen.”

Het zwembad met de hoge duikplank in 1969. (Foto: Ansichtkaart Heemkundevereniging Helden via PeelenMaasNet)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie