Voor het avontuur naar Santiago de Compostella

18-4-2018 door: Redactie
Twan Wijnen (49) is geen onbekende man in Egchel. Als mede-eigenaar van paprika- en komkommerkwekerij Wijnen Square Crops maakte hij dertig jaar lang veel uren in de kas en op kantoor. Maar al vanaf het begin zei Twan dat er meer is in het leven en dat je soms het avontuur moet opzoeken. Om dat kracht bij te zetten vertrok Twan op woensdag 18 april te voet naar Santiago de Compostella.
maskTop
Voor het avontuur naar Santiago de Compostella
maskBottom

Het Spaanse plaatsje Santiago de Compostella staat bekend als bedevaartsoord voor gelovigen, maar daar draait de tocht van Twan helemaal niet om. “Ik doe het voor het avontuur”, vertelt hij nog voor het vertrek. “Ik ben totaal niet gelovig en het is niet dat ik ga lopen om mezelf te leren kennen. Ik wil gewoon vrij zijn en mijn eigen keuzes maken. Vier maanden lang beslis ik zelf wat ik ga doen en waar ik naar toe ga. Santiago is ook niet het doel, de reis zelf wel.”

Twan besloot zijn tocht niet zomaar te lopen, maar deze te verbinden aan een goed doel. “Ik heb gekozen voor Stichting Alzheimer Nederland. Ik ben bij alle bedrijven langs geweest die in de afgelopen dertig jaar geld verdiend hebben aan ons bij Wijnen Square Crops. Zij wilden mij allemaal steunen en hebben geld gesponsord voor het goede doel. Fijn dat ik op deze manier nog iets kan betekenen voor de medemens.”

In totaal gaat Twan naar verwachting zo’n 3.200 kilometer lopen in vier maanden tijd. Hij plande globaal de route waar hij met zijn rugzak gaat lopen. “Ik slaap in principe in herbergen en dergelijke en misschien neem ik nog een tentje mee voor noodgevallen. Het is een pelgrimsroute, dus ik kom vast andere mensen tegen die naar Santiago lopen en de mensen langs de route weten dat er pelgrims zijn. Zij helpen dan ook vaak de wandelaars.”

Honderden kilometers gaat de paprikaboer moederziel alleen afleggen. Iemand die hij echter zeker gaat tegenkomen, is Abraham. “Ik word vijftig tijdens de reis”, vertelt Twan. “Iedereen is welkom en vrij om het met me te vieren. Dat vind ik zelfs leuk, maar het hoeft niet. Als er mensen zijn die stukjes met me willen lopen of mijn verjaardag willen vieren, zijn ze van harte welkom.”

De beslissing om naar het Spaanse bedevaartsoord te lopen, kwam niet uit de lucht vallen. Twan weet nog wel wanneer hij het plan bedacht. “Toen ik op mijn 19e, op 18 april 1988, mijn eerste kas huurde en begon met het telen van komkommers zei ik: ‘als ik dit dertig jaar gedaan heb, ga ik ook andere dingen doen’. Ik wil niet altijd alleen maar blijven hangen in de agrarische sector.” Maar waarom Santiago de Compostella? “Het avontuur en de reisverhalen trekken me en heb ik altijd in de kop gehad. Ik weet eigenlijk niet waarom.”

Dat andere dingen doen, slaat overigens niet alleen op de wandeltocht. Twan heeft namelijk nog een levensveranderende gebeurtenis op het programma staan: samen met partner Johan is hij bezig met het bouwen van een hotel in Mirissa, Sri Lanka. “Als ik terug ben van de wandeltocht, zal ik vaker in Sri Lanka te vinden zijn. Ik blijf wel in het bedrijf, maar slechts in een raadgevende en ondersteunende functie. Er staan hele goede mensen klaar die mijn taken bij Wijnen gaan overnemen.”

Twee zaken die zijn leven nogal op de kop zetten. Toch brengt dat Twan niet van zijn stuk. “Er is meer in het leven dan paprika’s en komkommers kweken. Mensen zijn zo honkvast tegenwoordig, terwijl ze zoveel meer kunnen. Mijn passie ligt nog steeds in de agrarische wereld, maar je hebt maar één leven en daar moet je optimaal gebruik van maken. Het is tijd voor een avontuur.”

Twans tocht naar Santiago de Compostella is te volgen via de website
www.twanscamino­­.reislogger.nl
(Foto: Lisa Wilms)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie