Teun Heldens meeste stemmen bij VVD

22-3-2018 door: Redactie
Op basis van de cijfers die nu bekend zijn, is een schatting te maken van de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad van Peel en Maas. De 17-jarige Ebie Peeters haalde genoeg voorkeursstemmen voor een plek in de raad namens het CDA. De 24-jarige VVD'er Teun Heldens behaalde meer stemmen dan de lijsttrekker en bij Lokaal Peel&Maas komen er waarschijnlijk drie relatief nieuwe gezichten bij in de raad.

De meest opvallende stijger van het CDA, de grote winnaar van de verkiezingen, is Ebie Peeters. In totaal stemden 228 inwoners van Peel en Maas op de 17-jarige Maasbreese, wat haar waarschijnlijk een zevende plek in de raad oplevert. Omdat ze volgend jaar pas meerderjarig wordt, kan ze echter pas in januari 2019 zitting nemen in de gemeenteraad. Mogelijk wordt ze in de tussentijd vervangen door de nummer elf, Michel van Lieshout die met 137 stemmen net geen eigen zetel wist te veroveren. Omdat de partij waarschijnlijk één of meerder wethouders gaat leveren, maken ook kandidaten buiten de top 10 kans op een plek in de gemeenteraad. Wim Hermans  haalde het hoogste aantal stemmen (1.654), gevolgd door Rob Wanten (470), Roel Boots (456), Roger Gielen (415), Lon Caelers-Bos (386), Vivian Moonen (317), Ebie Peeters (228), John Timmermans (226), Sandy Janssen (213), Peter Nouwen (193), Michel van Lieshout (137), Angela van Roij (130), Filipe Duijf (124) en Ilias Amhaouch (121).

De tweede grootste partij, Lokaal Peel&Maas, verwelkomt waarschijnlijk een aantal relatief nieuwe gezichten in de gemeenteraad. Lijsttrekker Rob Willems kreeg de meeste stemmen. Op hem stemden 1.126 mensen uit Peel en Maas. Roland van Kessel haalde daarna met een aantal van 677 de meeste voorkeursstemmen binnen. De Kesselnaar stijgt daarmee in theorie van de 33e lijstduwersplaats naar plek 2, maar geeft die plek zeer waarschijnlijk op voor een nieuwe periode als wethouder. Naast Rob Willems nemen daarom waarschijnlijk de volgende kandidaten plaats in de raad: Saskia Vervoort (403 stemmen), Henk Boots (402), Joep Hermans (339), Tiny Valckx (300), Wie Naus (248), Sander Janssen (218) en Robert Hermans (187).

Meijelnaar Teun Heldens verovert met 904 voorkeursstemmen de eerste plek in de gemeenteraad namens de VVD. Daarmee stoot hij lijsttrekker Paul Sanders van de eerste plek die 844 stemmen kreeg en Geert Segers van plek 2 die slechts 233 voorkeursstemmen kreeg. Deze verkiezingen is de VVD de grootste stijger; de partij gaat van drie naar vijf zetels in de gemeenteraad. Ervan uitgaande dat Paul Sanders besluit plaats te nemen in de raad, worden de zetels door de VVD als volgt gevuld: Teun Heldens, Paul Sanders, Jeanne Hesen-Slots (387), Geert Segers en Suzan Hermans (193). Mocht Sanders toch besluiten de komende vier jaar als wethouder aan de slag te gaan, dan schuift Karin Jacobs, de nummer zes op de lijst met 157 stemmen, aan.

Bij PvdA/GroenLinks wordt ook wat geschoven met de zetels. Hoewel het aantal gelijk blijft met drie, moet Fred Peeters (145 stemmen) zijn plek afstaan aan Raf Janssen die 345 stemmen kreeg en daarmee op plek drie komt naast lijsttrekker Annigje Primowees (678 stemmen) en Frits Berben (347). Peter Craenmehr van AndersNu kreeg 255 stemmen en vult als enige van zijn partij de behaalde raadszetel.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie