Op zoek naar vrijwillige klusjesmannen

9-6-2016 door: Redactie
Floor de Vries en Bart Schrijnwerkers uit Beringe kregen op 21 december 2015 dochtertje Eefje. De eigenaren van doe-boerderij Boebadoe Farm in Beringe kwamen er echter vrij snel achter dat het jonge meisje een ernstige leveraandoening had. Omdat hun planning van werkzaamheden op de boerderij in het water liep, probeerden ze via Facebook klusjesmannen te strikken die hen willen helpen.
maskTop
Op zoek naar vrijwillige klusjesmannen
maskBottom

Ze hadden een aantal grote veranderingen op de planning staan voor de doe-boerderij, maar dat moest in de wacht gezet worden. ”Er moet een schuur afgemaakt worden”, vertelt Bart. ”Verder willen we een winkeltje realiseren, moet er sanitair komen op het campinggedeelte, willen we een ezelhok bouwen en moet het campingveld aangepakt worden. De bedoeling was om op 1 april open te gaan met de nieuwe elementen. Dat liep wat anders.”

Floor en Bart bedachten de Boebadoe Farm twee jaar geleden en vorig jaar draaiden ze het eerste seizoen. Op de boerderij kunnen bezoekers kennismaken met het boerenleven en spellen spelen. Ook zijn er verschillende aaibare dieren en is er in de zomer een maisdoolhof. Samen met stagiaires, vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt runnen Bart en Floor het bedrijf. Daarnaast runt Bart samen met zijn moeder Finny ook nog een melkveebedrijf op het erf.

Eefje werd geboren op 21 december 2015. Er leek niks aan de hand met het kleine meisje. Op nieuwjaarsdag gingen Floor en Bart naar het ziekenhuis, omdat Eefje vaak moe was en moest spugen. Eefje bleek galgangatresie te hebben. Het pasgeboren meisje had geen galafvoer richting de dunne darm. Hierdoor bleef de gal in de lever zitten en vergiftigde deze zichzelf. Na een kasai-operatie (aanleggen van een afvoer richting de dunne darm) bleek de lever van Eefje zo erg beschadigd te zijn dat een levertransplantatie nodig is. Floor: “Als er geen nieuwe lever komt, overlijdt Eefje binnen nu en een paar jaar.”

”Eefje werd op de donorlijst voor een nieuwe lever gezet”, vervolgt Floor. ”Maar er zijn niet veel donoren en niet veel geschikte levers voor zo’n jong kindje. Het kan zomaar een jaar of langer duren voordat er een match is gevonden.” Bart: ”We waren er vrij snel uit dat ik een stukje van mijn lever zou doneren. Het is natuurlijk je eigen kind, daar heb je alles voor over. Bij mij groeit het stukje lever weer gewoon aan en bij Eefje groeit het, als alles goed gaat, uit tot een volwaardige lever.”

Op dinsdag 5 juli zijn de operaties. In het ziekenhuis in Groningen wordt een stukje van Barts lever weggehaald en gebruikt als nieuwe lever voor Eefje. Daarna liggen vader en dochter nog een paar weken in het ziekenhuis om te herstellen en vervolgens mag Bart drie maanden lang geen fysiek werk verrichten. Het doel is om op 1 augustus de Boebadoe Farm weer te openen.

Het liefst willen Bart en Floor al vóór de operatie de werkzaamheden gerealiseerd hebben om zo wat rust te hebben na de ingrepen. Daarom besloten ze een oproepje op Facebook te zetten om te kijken of er vrijwilligers waren die mee willen helpen. Floor: ”We hopen dat er klusjesmannen zijn die momenteel werkeloos thuis zitten of gepensioneerd zijn en die ons willen helpen. Het bericht op Facebook werd 112 keer gedeeld, maar er kwam pas één reactie binnen. Hopelijk komen er nog meer.”

Floor en Bart benadrukken dat het geen zielig verhaal moet worden. ”Wij vinden onszelf helemaal niet zielig”, zegt Floor. ”We staan er allebei heel nuchter in en hebben het geaccepteerd.” Bart: ”Het is heel vervelend, maar je moet ook door blijven gaan. Het is wat oppassen met de hygiëne en ze krijgt medicijnen, maar voor de rest merk je aan Eefje ook weinig. Het is gewoon onze dochter.” Mensen die interesse hebben om mee te helpen kunnen een mail sturen naar info@boebadoefarm.nl of bellen met 06 41 05 23 69.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie