‘Zonde dat we een keuze moeten maken’

31-8-2017 door: Redactie
De gemeente maakt binnen drie weken bekend welk van de twee windmoleninitiatieven, Windpark Egchelse Heide of windpark Beringe, de procedure ingaat voor een omgevingsvergunning. Wethouder Paul Sanders vindt het jammer dat de gemeente moet kiezen. “Ik heb veel respect voor beide plannen. In het ideale scenario waren ze tot een samenwerking gekomen.”
maskTop
‘Zonde dat we een keuze moeten maken’
maskBottom

In de gemeente Peel en Maas zijn twee initiatieven voor windmolen­parken, die op ongeveer dezelfde locatie windmolens willen plaatsen. Beide initiatieven hebben het buitengebied van Egchel en Beringe in de richting van gemeente Leudal op het oog voor de molens. Omdat er maar plek is voor één van de twee plannen, moet gemeente Peel en Maas binnenkort een keuze maken welke van de twee verder kan gaan in hun proces. De initiatieven moesten op donderdag 24 augustus hun definitieve plan inleveren.

Frank Wijnen is adviseur omgevingsontwikkeling en duurzaamheid bij gemeente Peel en Maas. Hij is belast met het doorlezen van de plannen en brengt dan een advies uit aan het College van B&W. “We kijken welk plan het beste voldoet aan de criteria die de gemeente in januari vastgesteld heeft. Het plan dat ons het beste lijkt, gaat verder in de vergunningsprocedure. Er zit wel wat verschil in de plannen. Het ene initiatief, windpark Beringe, heeft besloten nog niet zoveel risico te nemen en nog geen onderzoeken uit te voeren. Dat is op zich logisch, want die zijn kostbaar terwijl nog niets zeker is. Het is echter wel zo dat ze inmiddels ver achter lopen op de plannen van Windpark Egchelse Heide, die wel alles al onderzocht hebben. Windpark Beringe heeft alleen een principeverzoek ingediend en Windpark Egchelse Heide al een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Daar waren die onderzoeken voor nodig die ze gedaan hebben. Vandaar dat ze al een half miljoen euro aan kosten gemaakt hebben.”

Wethouder Sanders is als lid van het College van B&W straks medeverantwoordelijk voor de keuze die gemaakt gaat worden. Het liefst had hij echter een samenwerking tussen de twee initiatieven gezien. “Het is gewoon heel erg jammer dat ze er niet samen uitgekomen zijn. Ze hebben er allebei veel tijd, energie en geld ingestoken. We hebben veel respect voor beide plannen, maar twee parken kan hier gewoon niet. We hadden de keuze liever niet gemaakt, maar daar komt het nu toch op aan. We hebben geprobeerd ze bij elkaar te brengen en hebben mediation ingezet, maar dat heeft allemaal niet geholpen. Ze kwamen er niet uit.”

Het college van burgemeester en wethouders krijgt binnen een maand te horen van Wijnen of de plannen voldoen aan de criteria die de gemeente eerder stelde. Daarna beslist het college met welke van de twee ze doorgaan. “We hebben het advies van de onafhankelijke commissie die begin dit jaar naar de plannen heeft gekeken en Frank Wijnen en Jasper Kunzelaers (communicatieadviseur, red.) geven hun advies. Met die informatie beslissen we welk plan groen licht krijgt voor een omgevingsvergunning.”

Daarna gaat één van de twee initiatieven verder in de procedure rondom de vergunning. Dat kan volgens wethouder Sanders zo’n zes maanden duren. “Het is dus mogelijk dat de molens in 2018 nog verrijzen. Maar wellicht komen er nog rechtszaken die het proces vertragen. We hebben als gemeente alles zo goed mogelijk juridisch ingedekt, dus we verwachten dat we eventuele juridische procedures met een voor ons positief resultaat kunnen afsluiten.”

Daarmee hoopt de gemeente, eventuele rechtszaken daargelaten, een punt te zetten achter het windmolendossier dat inmiddels al ruim anderhalf jaar duurt. Dat is ook onderhand wel nodig, zegt Sanders. “Het kan zijn dat gemeente Leudal twee windmolens naast de huidige vijf neerzet aan de grens bij onze gemeente. Dat zou betekenen dat wij in dat gebied helemaal niets meer kunnen en er geen inkomsten naar Peel en Maas stromen. Dat is niet de bedoeling. Er is dus wel wat haast geboden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie