Actiegroep: windmolens dwaze vertoning

28-12-2017 door: Redactie
Windpark Egchelse Heide kreeg op maandag 18 december een voorlopige vergunning van gemeente Peel en Maas om een windpark te ontwikkelen. Daarmee zijn de windturbines in het buitengebied van Egchel en Beringe weer een stukje dichterbij. De actiegroep tegen de windmolens zag het wel aankomen en bereidt zich voor op vervolgstappen. “Wij gaan zeker zienswijzen indienen.”
maskTop
Actiegroep: windmolens dwaze vertoning
maskBottom

e voorlopige vergunning ligt de komende zes weken ter inzage bij de gemeente en in die tijd is het mogelijk zienswijzen in te dienen. “Wij gaan als omwonenden allemaal apart onze eigen zienswijzen indienen”, laat de werkgroep weten. “Wij denken dat we een sterk punt hebben, want volgens het landschaps­advies van de provincie moeten windmolens in één lijn komen te staan op regelmatige afstanden. In de plannen van Windpark Egchelse Heide komen er twee rijen parallel aan elkaar. Dat is gewoon een onlogische opstelling. In de rest van de provincie houdt iedereen zich aan die regel, alleen wij hier in Peel en Maas niet. We hopen dan ook dat iedereen die hetzelfde als wij denkt, ook een zienswijze in gaat dienen bij de gemeente.”

De actiegroep vindt het niet alleen vanwege het landschapsadvies onlogisch. “Omdat de molens zo dicht bij de turbines komen die er al staan, is er minder rendement. Dat komt omdat de ene rij molens de wind tegenhoudt voor de andere rij. Dus moet er meer subsidie heen om het rendabel te maken. De twee windparken gooien elkaar nu met schadeclaims om de oren om maar geld te kunnen verdienen. Dan moet je je toch afvragen of dit wel de juiste plek is voor een windmolenpark. Als we in de gemeente van het geld dat de windmolens kosten, zonne­panelen zouden leggen, wekken we volgens ons net zoveel energie op. Dan ­hoeven we die 210-meter hoge ­dingen niet neer te zetten. Die tweede rij is een dwaze vertoning. Wij hebben­ straks vijf Eiffeltorens in onze achtertuin staan.” Qua communicatie is er veel fout gegaan, zo geeft de actiegroep aan.

“De gemeente zei een tijdje terug in de HALLO dat wij van alle stappen op de hoogte worden gehouden. Wij hebben pas twee telefoontjes gehad. En ook vanuit Windpark Egchelse Heide horen we niks. Alle contact komt van ons uit. Egchelse Heide praat met de gemeente, niet met de omwonenden.” De bezwarencommissie van de gemeente kijkt na afloop van de zes weken naar de zienswijzen die zijn ingediend en beslist vervolgens of de bezwaren gegrond zijn. Daarna kan de actiegroep nog juridische stappen ondernemen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie