Woonmarkt openbreken met eigen idee

6-12-2017 door: Redactie
De woningmarkt in Peel en Maas is al enige tijd punt van discussie. De gemeenteraad sommeerde de wethouder onlangs nog om meer woningen mogelijk te maken. Een aantal inwoners van Maasbree wil niet wachten op de nieuwe ontwikkelingen en besloot zelf met een initiatief te komen. De groep wil als particuliere eigenaren kavels kopen en meerdere levensloopbestendige woningen neerzetten per kavel.

“In Peel en Maas is op het gebied van levensloopbestendige woningen vrijwel niks te vinden”, vertelt Jan Linssen. De gepensioneerde stedenbouwkundige is bevriend met het groepje Maasbreenaren en helpt bij het realiseren van het idee. “Ik heb ervaring met dit soort projecten.” Het idee van de initiatiefgroep is om een grote kavel van de gemeente te kopen en daar twee kleine woningen op te zetten. “Daar is behoefte aan”, vertelt Linssen. “Voor veel mensen is een appartement nog een stap te ver. Ze willen wel een grondgebonden woning. Het worden geen ouderenwoningen, maar huizen die ook geschikt zijn voor starters, met een gezellige tuin of een patio.”

De groep heeft al een optie op een kavel, maar zou graag meerdere mensen vinden die hetzelfde idee hebben. “Dan is het mogelijk om op een paar kavels naast elkaar eenzelfde soort woningen neer te zetten”, aldus de initiatiefgroep.

“Dat we vier of vijf woningen kunnen bouwen op twee of drie kavels. Dat zou heel mooi zijn. Dan kan er een gezamenlijke put komen voor een warmtepomp bijvoorbeeld.” Het groepje benadrukt dat de woningen met duurzame materialen en energieneutraal gebouwd worden.

‘Gemeente positief over plan’

De initiatiefgroep heeft al overleg gehad met de gemeente. Volgens hen verliep dat positief. “Ze staan positief tegenover ons plan”, vertellen ze. “Ze zien zelf ook de noodzaak van dergelijke woningen. Toch zouden ze zelf ook mee kunnen helpen door minder grote kavels te verkopen. Die grote lappen grond dicht bij het centrum van een dorp zijn voor starters niet te betalen en voor ouderen niet gewenst. Het is ook niet zo dat de gemeente risico loopt. Het zijn particuliere huizen en het risico ligt dus ook bij de eigenaren. Die zorgen er wel voor dat de woningen niet leeg komen te staan in de toekomst.”

De initiatiefgroep hoopt vooral op een kans van de gemeente. “Het kan een soort pilotprojectje zijn voor andere locaties”, laten de initiatiefnemers weten. “We hopen dat we de kans krijgen om te laten zien dat het ook anders kan en dat de gemeente niet de grond zo snel mogelijk wil verkopen aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars.” Het is geen langetermijnproject, aldus het groepje. “Als we nog voor het einde van het jaar de plannen kunnen concretiseren naar de gemeente toe, zou dat ideaal zijn.”

Mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen in het project, kunnen zich melden bij de initiatiefgroep via fam.linssen108@gmail.com

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie